O výške minimálnej mzdy má aj tento rok rozhodnúť vláda

TA3, SITA
29.9.2011 17:09

Zástupcovia vlády, zamestnávateľov a odborárov sa počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR opäť nedohodli na zvyšovaní minimálnej mzdy.

O výške minimálnej mzdy má aj tento rok rozhodnúť vláda

Kým zamestnávatelia žiadajú, aby sa najnižšie zárobky aj v budúcom roku ponechali na súčasnej úrovni 317 eur, odborári trvajú na zvýšení minimálnej mzdy od začiatku januára budúceho roka o 4,1 %. Podľa návrhu ministerstva práce a sociálnych vecí, ktorý je rezort povinný predložiť na základe zákona o minimálnej mzde, by sa mali najnižšie mzdy od začiatku budúceho roka zvýšiť o 3,2 % na 327,2 eura. Keďže pri úprave minimálnej mzdy nenastala medzi sociálnymi partnermi zhoda, o budúcoročnej výške minimálnej mzdy bude rozhodovať vláda na niektorom zo svojich októbrových rokovaní. Ministri sa pritom nemusia stotožniť s návrhom rezortu práce na zvýšenie minimálnej mzdy o 3,2 %.

"Podľa nášho názoru tu existuje priestor na razantnejšie zvýšenie minimálnej mzdy," uviedol po rokovaní tripartity viceprezident Konfederácie odborových zväzov SR Vladimír Mojš. Upozornil na to, že na Slovensku rastú spotrebiteľské ceny, aj produktivita práce. "Keď rastie produktivita práce, mali by sa prostriedky nájsť aj pre ľudí, ktorí zarábajú minimálnu mzdu," zdôraznil Mojš. Zamestnávatelia poukázali na to, že ekonomická situácia v Európe aj vo svete sa zhoršuje. "Napriek tomu, že prognózy vývoja ekonomiky sa zhoršujú, tak nenavrhujeme zníženie minimálnej mzdy," povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka. Varoval pred možným ohrozením pracovných miest z dôvodu nárastu sumy najnižšieho zárobku. "Zostali sme na stanovisku nezvyšovať minimálnu mzdu," skonštatoval.

Ako uviedol minister financií Ivan Mikloš, vzhľadom na situáciu v európskej a svetovej ekonomike je potrebné byť pri zvyšovaní minimálnej mzdy zdržanlivý. "Akceptujem návrh ministerstva práce a sociálnych vecí a myslím si, že je to tá najkrajnejšia hranica, možno aj väčšia zdržanlivosť by bola namieste," povedal šéf rezortu financií k rastu minimálnej mzdy. Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál už po minulotýždňovom rokovaní tripartity uviedol, že nepodporuje návrh na zvýšenie minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 3,2 %. "Ja osobne budem vláde odporúčať, ak sa vôbec rozhodneme zvyšovať minimálnu mzdu, aby to určite nebolo o také percento, aké je v návrhu," povedal.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predložilo návrh nariadenia vlády, ktorým sa má od začiatku budúceho roka zvýšiť minimálna mzda zo súčasných 317 eur na 327,2 eura. Išlo by o nárast najnižších miezd o 3,2 %, teda o mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v minulom roku. Rezort práce a sociálnych vecí postupoval v súlade so zákonom o minimálnej mzde. Ten ministerstvu v prípade nezhody sociálnych partnerov ukladá povinnosť predložiť návrh na rast najnižších miezd o rovnaké percento, o aké v roku 2010 vzrástla priemerná mzda na Slovensku. "Ministerstvo nemôže navrhnúť nižšiu minimálnu mzdu, ako predstavuje navrhovaná suma, určená postupom podľa zákona," upozorňuje ministerstvo.

Od začiatku tohto roka najnižšie mzdy vzrástli o 3 % na 317 eur. Trojpercentný nárast najnižších miezd kopíruje mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v roku 2009. Na takomto tohtoročnom raste minimálnej mzdy sa v minulom roku dohodli lídri koaličných strán napriek nesúhlasu zamestnávateľov a skôr nesúhlasnému stanovisku predstaviteľov samospráv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok