V Mali vyhlásili epidémiu eboly za skončenú

TASR
19.1.2015 08:22

Epidémia eboly v západoafrickom štáte Mali bola v nedeľu oficiálne vyhlásená za skončenú. Stalo sa tak po tom, čo po dobu 42 dní neboli hlásené žiadne nové prípady tohto nebezpečného ochorenia, povedal malijský minister zdravotníctva Ousmane Koné.

V Mali vyhlásili epidémiu eboly za skončenú
SITA/AP

Koniec epidémie, ktorá si v Mali vyžiadala sedem mŕtvych, potvrdil aj zástupca OSN Ibrahim Soce Fall. Prvou obeťou sa stalo vlani v októbri dvojročné dievča zo susednej Guiney, ktoré prišlo za príbuznými.

Ebola je nebezpečné a vysoko nákazlivé vírusové ochorenie patriace do skupiny krvácavých horúčok, ktorého príznaky sú horúčka, bolesti, vracanie alebo hnačka. Vírus sa prenáša telesnými tekutinami. Inkubačná doba je 21 dní. Aby mohla byť epidémia v nejakej krajine považovaná za skončenú, nesmú sa nové prípady vyskytnúť dve inkubačné obdobia po sebe.

Najnovšia epidémia prepukla vlani a najviac postihla západoafrické štáty Libéria, Sierra Leone a Guinea. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň oznámila, že aj tam počet nových infekcií výrazne klesá, to ale neznamená, že boj s ebolou sa skončil.


Podľa najnovších údajov WHO zomrelo na ebolu najmenej 8429 ľudí, vírusom eboly sa infikovalo 21.296 ľudí.

Za krajiny bez výskytu eboly boli predtým vyhlásené Španielsko a Konžská demokratická republika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok