Rezort zdravotníctva rozširuje zoznam zakázaných drog

TASR
16.1.2015 13:56

Nové drogy si vyžiadali v Európe viacero úmrtí. Ministerstvo zdravotníctva SR chce od októbra 2015 rozšíriť zoznam omamných a psychotropných látok I. skupiny o tri nové psychotropné látky. Po ich požití sa v krajinách Európskej únie objavili prípady úmrtí užívateľov.

Rezort zdravotníctva rozširuje zoznam zakázaných drog
wiki

V prípade ich zaradenia do zoznamu s nimi bude možné manipulovať či ich dovážať len na účely výskumnej, výučbovej a expertíznej činnosti.

Na zoznam tak má pribudnúť látka AH-7921. Ide o štrukturálne atypické syntetické opioidné analgetikum, ktoré internetoví dodávatelia a média bežne nazývajú "doxylam". Možno si ho ľahko pomýliť s doxylamínom, antihistaminickým liekom so sedatívno-hypnotickými vlastnosťami, čo by mohlo viesť k neúmyselnému predávkovaniu.

Ako presne táto látka vplýva na zdravie, nie je známe, účinky sa majú podobať klasickým opioidom.
Opatrenie sa týka aj metoxetamínu, ktorý je chemicky podobný ketamínu a medzinárodne kontrolovanej látke fencyklidín (PCP). "Subjektívne skúsenosti uvedené na užívateľských internetových stránkach naznačujú nežiaduce účinky podobné intoxikácii ketamínom. V súvislosti s metoxetamínom nahlásilo šesť členských štátov 20 úmrtí," uvádza sa v materiáli.

Bežne dostupná nebude ani halucinogénna látka 25I-NBOMe. Tá sa na internete predáva ako chemikália určená na výskum a ako "legálna" náhrada LSD.

Európska drogová scéna sa v posledných rokoch mení. Zatiaľ čo užívanie klasických drog stagnuje, do popredia záujmu sa dostávajú nové drogy v podobe psychoaktívnych látok nazývané tiež dizajnérske drogy alebo smart drugs. Ich nebezpečenstvo spočíva najmä v tom, že nemožno predpokladať ich účinky. Podľa prieskumu Eurobarometer z roku 2011 s nimi majú skúsenosť viac ako tri percentá mladých Slovákov.

Nové psychoaktívne látky (NPL), ktoré nie sú kontrolované podľa medzinárodného práva, sa často predávajú na trhu ako tzv. legal highs. Najčastejšie ide o syntetické drogy a legálne prichádzajú z Číny a Indie. V Európe sa následne spracúvajú, balia a predávajú. Medzi NPL patria aj látky rastlinného pôvodu, napríklad produkty zo šalvie, durmanu aj muškátového orieška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok