Medailové ambície Slovákov na univerziáde sú skromné

TASR TA3
15.1.2015 16:01

Slovensko bude na blížiacej sa 27. svetovej zimnej univerziáde (SZU) reprezentovať 96-členný tím športovcov a členov realizačných zložiek. Zastúpenie bude mať v ôsmich športových odvetviach - alpskom lyžovaní, behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, biatlone, hokeji, snoubordingu, akrobatickom lyžovaní a krasokorčuľovaní.

Medailové ambície Slovákov na univerziáde sú skromné
SITA/Ján Slovák

Brány SZU sa otvoria 24. januára na Štrbskom Plese a v Osrblí. Prvého februára na záverečnom ceremoniáli odovzdá Slovensko štafetu španielskej Granade, ktorá je hlavným organizátorom a podujatie privíta od 4. do 14. februára. Keďže však nemala vhodné podmienky pre všetky športy, Medzinárodná federácia univerzitného športu (FISU) oslovila pre organizáciu niektorých disciplín (beh na lyžiach, skoky na lyžiach, biatlon, severská kombinácia) práve Slovensko. Podujatie sa tak vráti pod Tatry po viac ako 15 rokoch. Domáca výprava však nemá pred začiatkom prehnané ambície. Naposledy v roku 2013 sa z Trentina vrátila s piatimi cennými kovmi. Najúspešnejší boli alpskí lyžiari, ktorí si odniesli až štyri kovy. Janka Gantnerová získala zlato v kombinácii a striebro v zjazde, Barbara Kantorová pridala ďalšie striebro v kombinácii a Adam Žampa medailu rovnakého lesku v slalome. O druhý najcennejší kov sa postarala biatlonistka Natália Prekopová na 15 km trati.

"Konkurencia je skutočne veľmi veľká, to ukázali uplynulé dve univerziády. V biatlone či alpskom lyžovaní by sme však mohli opäť zabodovať," zhodnotil prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský.

Organizačný výbor má pred sebou posledné dni, aby doladil všetko potrebné. Na Slovensko sa budú upierať oči veľkej časti športového sveta, a preto nikto nechce nič podceniť. Do začiatku by ale malo byť všetko tip-top pripravené. V uplynulých mesiacoch sa organizátori museli popasovať najmä s odstránením následkov veternej kalamity v priestoroch športového areálu FIS na Štrbskom Plese, rekonštrukciou rozhodcovských veží, tribúny pre trénerov, namontovaním chladiaceho systému a chladiacej jednotky na mostík HS-100. Okrem toho čakalo organizátorov vybudovanie novej časti bežeckého okruhu poza Slepé pleso, osvetlenia oboch šprintérskych okruhov v bezprostrednej blízkosti bežeckého štadióna či dobudovanie technického zasnežovania v biatlonovom štadióne v Osrblí. Vrásky robilo aj teplé počasie, ktoré spôsobilo nárast nákladov.


"Čo sa týka športových a technických zariadení na Štrbskom Plese a v Osrblí, všetko je zabezpečené. Bolo náročné to dostať do tejto polohy, problémy boli najmä s výrobou technického snehu. Museli sme vyvinúť dvojnásobné úsilie, pretože situáciu trochu komplikovalo teplé počasie. Náklady s výrobou sa nám tak zdvojnásobili. Do začiatku SZU chýba už iba 223 hodín a my tieto športoviská dostaneme do takej podoby, aby sme mohli bez problémov podujatie otvoriť,"
uviedol s odhodlaním Dubovský.


Športový riaditeľ organizačného výboru Peter Chudý takisto vníma ako jednu z najväčších prekážok príliš teplé počasie. No prognózy na ďalšie dni sú optimistickejšie. "Čo sa týka Štrbského plesa sme pred najťažšou úlohou, musíme sa vyrovnať s výkyvmi počasia. Prvýkrát nás postihlo výrazné oteplenie v decembri, potom aj začiatkom tohto roku. Prírodný sneh sa celý roztopil, 10. januára bolo sedem stupňov a niekoľkohodinový lejak. Predpoveď počasia však hovorí, že sa sneh udrží. Tento víkend by malo prísť prvé sneženie, ďalšie na budúci týždeň."


Svetová zimná
univerziáda, ktorej organizátorom je Medzinárodná federácia univerzitného športu, je po ZOH druhým najväčším zimným športovým podujatím. Koná sa v dvojročných intervaloch v rôznych krajinách sveta. Na prvú "slovenskú" časť 27. ročníka zavíta 465 športovcov z 34 krajín. Organizátori museli veľmi dbať najmä na dopravu a ubytovanie, ktoré podľa Dubovského predstavujú veľmi komplikovaný systém. "Chceme využívať najmä vlakovú dopravu, tatranskú elektrickú železnicu a zubačku. Rokujeme o vytvorení záchytných parkovísk. Budeme spolupracovať s jednotlivými zložkami, aby všetko prebehlo bez problémov." Možnosti ubytovania zase priblížil Peter Hamaj, generálny sekretár OV SZU: "Momentálne máme na Štrbskom Plese rezervovaných 95 percent kapacít všetkých hotelov. Športovci nebudú mať žiadnu vlastnú dedinu, ako to býva na olympijských hrách, ale budú ubytovaní v hoteloch tvoriacich jeden kompaktný celok. Športovci súťažiaci v Osrblí budú bývať v ubytovacích zariadeniach na Táľoch a do biatlonového areálu vzdialeného zhruba 20 km budú prepravovaní autobusmi," vysvetlil Hamaj.

O univerziádu bol veľký záujem aj zo strany dobrovoľníkov, organizátorom prišli prihlášky z celého sveta. Zo Slovenska to bolo približne 550, zo zahraničia 400. Na podujatí sa ich napokon zúčastní 230, z toho 175 na Štrbskom Plese a 55 v Osrblí. Väčšina z nich sú študenti slovenských univerzít, ale nájdu sa medzi nimi i ľudia z Čiech, Srbska, Ukrajiny či Portugalska.

Tak, ako býva tradíciou na olympijských hrách, aj
univerziádu odštartuje otvárací ceremoniál. Naplánovaný je na 24. januára o 18.00 h na Štrbskom plese. Jeho konkrétnejšiu podobu si zatiaľ organizátori nechávajú pre seba, Hamaj však prezradil aj niečo viac: "Na otváracom ceremoniáli očakávame návštevnosť zhruba 6 až 8-tisíc ľudí. Bude to približne dvojhodinové podujatie, ktoré bude obsahovať všetky potrebné veci ako vztýčenie vlajky a zahratie hymien, ale obohatí ho aj približne hodinový kultúrny program, počas ktorého chceme predstaviť krásy Slovenska a ukázať ľuďom, čo tu všetko máme."

Tvárou a ambasádorkou 27. Svetovej zimnej
univerziády 2015 na Štrbskom Plese a Osrblí je Danka Barteková. Úspešná športová strelkyňa je viacnásobnou medailistkou z MS, ME, na OH 2012 v Londýne získala bronz. Od roku 2013 je členkou Medzinárodného olympijského výboru v komisii športovcov. Naposledy v roku 2013 privítalo SZU Trentino (Taliansko), v roku 2017 sa univerzitná elita zíde v kazašskom Almaty.

Nominácia:
alpské lyžovanie: Kristína Saalová, Martin Rázus, Jana Gantnerová, Daniela Kamenická, Vladimír Siran, Matej Falat, Martin Hyska
krasokorčuľovanie: Lukáš Csölley, Federica Testová, Alexandra Kunová
akrobatické lyžovanie: Igor Janckulík, Zuzana Stromková
ľadový hokej: Pedter Luntner, Ján Pardavý, Denis Mihálik, Peter Záviš, Peter Klobúčnik, Jozef Kentoš, Ján Žiak, Patrik Palovič, Kristián Bača, Roman Hus, Matúš Trenčan, Denis Nociar, Andrej Sucharda, Norbert Hudcovský, Peter Gapa, Edmund Piacka, Marek Mrušiak, Peter Kopecký, Matúš Budiak, Nikolas Ketner, Juraj Gašparovič, Dušan Sidor, Patrik Szabo, Anton Cavrk, Martin Tekáč, Patrik Barilla, Martin Uhnák, Igor Cibula, Rastislav Zvara, Ondrej Rusnák, Samuel Baroš, Ján Zlocha, Juraj Halo
snoubording: Matej Dolník, Matej Bačo
biatlon: Michal Kubaliak, Juraj Valenta, Michal Sima, Henrich Lonský, René Bevelaqua, Andrea Horčíková, Lucia Šimová, Paulína Fialková, Alžbeta Majdišová, Janka Maráková
beh na lyžiach: Eva Segečová, Barbora Klementová, Katarína Krišicová, David Brünn, Miroslav Šulek, Michal Polačko, Andrej Segeč, Erik Urgela
skoky na lyžiach: Michal Pendziviater, Mojmír Nosáľ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok