HDP Nemecka sa vlani zvýšil najviac za posledné roky

TASR
15.1.2015 11:01

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa podľa očakávania vlani medziročne zvýšil o 1,5 %, najviac za uplynulé tri roky. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews na základe predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatist.

HDP Nemecka sa vlani zvýšil najviac za posledné roky
SITA/AP

Nemecká ekonomika síce začiatkom minulého roka solídne rástla, ale v 2. kvartáli jej výkon klesol a v 3. štvrťroku sa len tesne vyhla recesii.

Napriek tomu výkon ekonomiky Nemecka v roku 2014 vysoko prekonal tempo jej rastu v roku 2013, keď HDP najväčšej ekonomiky eurozóny stúpol len o 0,1 %. Vlaňajší rast nemeckého hospodárstva bol najrýchlejší od roku 2011 a vyšší ako 1,2 %, čo je priemer za uplynulú dekádu.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že súkromná spotreba v Nemecku sa vlani zvýšila o 1,1 %, čo je zrýchlenie v porovnaní s 0,8-% rastom v roku 2013. Aj investície v roku 2014 ožili a medziročne vzrástli o 3,1 % po poklese v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Domáci dopyt v sledovanom roku vrástol o 1,2 %, export sa zvýšil o 3,7 %, ale aj import vyskočil o 3,3 %. Zahraničný obchod minulý rok prispel k rastu HDP Nemecka 0,4 percentuálneho bodu.


V tomto roku by však najväčšia ekonomika eurozóny mala rásť rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo. Najnovšie to tvrdia ekonomickí poradcovia spolkovej vlády, ktorí ešte na jeseň predpovedali, že HDP sa v roku 2015 zvýši o 1 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok