Pápež na Srí Lanke kanonizoval prvého svätca z ostrova

TASR TA3
14.1.2015 09:53

Pápež František kanonizoval dnes počas návštevy Srí Lanky prvého svätca pôsobiaceho na ostrove - misionára zo 17. storočia Jozefa Vaza. Kanonizačný obrad sa uskutočnil na úvod omše pod holým nebom v srílanskej metropole Kolombo, na ktorej sa zišlo viac ako pol milióna ľudí. Desaťtisíce ľudí strávili v parku aj noc, aby si zaistili dobré miesta počas bohoslužby.

Podľa pápeža môže nový svätec slúžiť ako príklad pre národné zmierenie a jednotu obyvateľov ostrova Cejlón, ktorý má za sebou dlhoročnú občiansku vojnu s tamilskými povstalcami (1983-2009).

"Svätý Jozef (Vaz) nám ukazuje dôležitosť prekonania náboženských rozdielov v službe pokoja ... Vedel, ako ponúknuť pravdu a krásu evanjelia v multináboženskom kontexte," vyhlásil František počas omše, konanej v nábrežnom parku v Kolombe.

Pápež hovoril po anglicky a jeho slová boli prekladané do sinhálčiny a tamilčiny, hlavných jazykov používaných na ostrove. Zdôraznil, že katolícka cirkev na Srí Lanke chce podľa vzoru Jozefa Vaza slúžiť všetkým miestnym obyvateľom bez rozdielu, na to je však potrebné zachovávanie plnej náboženskej slobody.

Len nedávno došlo na ostrove k násilnostiam namiereným voči menšinovým moslimom a protestantským kresťanom zo strany extrémistov, ktorí chcú, aby bola Srí Lanka výhradne budhistickou krajinou. Po utorkovom prílete na ostrov sa pápež stretol s novozvoleným prezidentom Maithripalom Sirisenom, ako aj s predstaviteľmi miestnych budhistických, moslimských, hinduistických a kresťanských komunít. Väčšinu obyvateľov Srí Lanky tvoria budhisti (asi 70 percent), kresťanov je len niečo vyše sedem percent.

Jozef Vaz (José Vaz), nazývaný "apoštol Srí Lanky", sa narodil v roku 1651 vo vtedajšej Portugalskej Indii. Väčšinu života však prežil ako kňaz a misionár na Cejlóne, kde v roku 1711 aj zomrel. Pripisuje sa mu zásluha na oživení miestnej katolíckej cirkvi, oslabenej prenasledovaním zo strany protestantských Holanďanov, ktorí vtedy ostrov kontrolovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok