Štáty Únie môžu zakázať GMO, rozhodol europarlament

SITA
13.1.2015 14:51

Európsky parlament umožní členským štátom zakázať geneticky modifikované plodiny na svojom území. Europarlament schválil legislatívny návrh, ktorý umožní členským štátom obmedziť alebo zakázať na svojom území kultiváciu plodín obsahujúcich geneticky modifikované organizmy, a to aj v prípade, že boli schválené na úrovni EÚ. Informovala o tom tlačová atašé europarlamentu Ivana Janíková Stavrovská.

Štáty Únie môžu zakázať GMO, rozhodol europarlament
SITA/AP

Smernicu, na ktorej sa europarlament neformálne dohodol s Radou v decembri, pôvodne predložili už v roku 2010. Legislatívny proces však pre nezhody medzi členskými štátmi na štyri roky uviazol. "Táto dohoda poskytne viac flexibility členským štátom, ktoré si želajú obmedzenie kultivácie geneticky modifikovaných plodín na svojom území. Bude však tiež usmerňovať debatu medzi zástancami a odporcami geneticky modifikovaných plodín, ktorá nie je ani zďaleka na konci," uviedla parlamentná spravodajkyňa legislatívnych zmien, Belgičanka Frédérique Ries (ALDE).

Text smernice, na ktorom sa parlamentní vyjednávači dohodli so zástupcami ministrov EÚ, schválili v pléne pomerom hlasov 480 za, 159 proti a 58 europoslancov sa zdržalo. Nové pravidlá umožnia členským štátom zakázať geneticky modifikované organizmy z dôvodov súvisiacich s politikou v oblasti životného prostredia, a to nad rámec zdravotných a environmentálnych rizík, na ktoré môže pri posudzovaní poukázať Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Členské štáty však budú môcť zakázať geneticky modifikované plodiny aj z iných dôvodov, napríklad požiadaviek v oblasti územného plánovania či sociálno-ekonomických dôsledkov.

"Členský štát získa možnosť výslovne požiadať podnik, ktorý chce uviesť geneticky modifikovaný organizmus na európsky trh, aby tak v žiadnom prípade nerobil v rámci jeho hraníc," uviedla slovenská europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (S&D). "Veľká väčšina občanov Európy nesúhlasí s používaním geneticky modifikovaných organizmov pre ľudí. Je dobré, že sme v tomto hlasovaní posilnili väčšiu právnu istotu členských štátov, ktoré sa o zavedení geneticky modifikovaných organizmov na svojom území môžu rozhodnúť samostatne," vyjadril sa europoslanec Miroslav Mikolášik (EPP). Nové pravidlá vstúpia do platnosti na jar 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok