V Českých aerolíniách klesnú platy viac, ako sa čakalo

TASR
13.1.2015 13:24

Vedenie Českých aerolínií (ČSA) pripravuje výraznejšie zníženie miezd, než na akom sa dohodli s odborármi na konci minulého roka. Informuje o tom portál iDNES.cz.

V Českých aerolíniách klesnú platy viac, ako sa čakalo
ČTK

Navrhované zníženie platov až o 40 % sa odôvodňuje tým, že po kompromisnej dohode, ktorá ráta so zachovaním väčšieho počtu pracovných miest, zostal na ne rovnaký balík peňazí.

Výrazné zníženie platov má ČSA pomôcť, aby sa dostali z dlhoročných strát. Opatrenie by malo priblížiť platy zamestnancov ČSA na úroveň ziskového súkromného dopravcu Travel Servis, ktorý sa onedlho stane minoritným akcionárom ČSA.

Nový mzdový poriadok ČSA výrazne mení aj systém odmeňovania. Podstatne väčšia časť platu bude závisieť od toho, koľko hodín strávi zamestnanec v lietadle. Doteraz mal väčšiu časť príjmu pevnú bez prihliadnutia na to, koľko stevardky či piloti nalietali.

Priemerný plat letušiek by mal dosiahnuť bez diét 44.000 Kč (1555,48 eura), pričom základná mzda klesne na 22.000 Kč pri nalietaní 50 hodín mesačne. Travel Servis má priemerný plat 23.000 Kč, ale zamestnanci po nalietaní 900 hodín ročne dostávajú za každú nalietanú hodinu 400 Kč navyše.

ČSA musia teraz okrem platov riešiť aj pokles príjmov z ruského trhu, ktorý je pre ne kľúčový. Riešenie problémov však môže uľahčiť klesajúca cena ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok