Obete teroristu Coulibalyho pochovali v Izraeli, dostali najvyššie vyznamenanie

TA3 TASR
13.1.2015 13:03

Na cintoríne Givat Šaul v Jeruzaleme dnes pochovali štyri židovské obete rukojemníckej drámy, ktorá sa minulý piatok odohrala v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži. Francúzska vláda všetkým štyrom mužom posmrtne udelila najvyššie štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie.

Terorizmus bráni ľuďom žiť a novinárom pracovať

Uloženiu tiel predchádzal štátny pohreb, na ktorom sa zúčastnila izraelská politická elita vrátane prezidenta Reuvena Rivlina, ďalej rabíni, zástupcovia veľvyslanectiev i Francúzska a mnoho radových Izraelčanov. Ich davy lemovali aj cestu, po ktorej rakvy s telesnými pozostatkami prevážali z letiska na cintorín.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v smútočnom príhovore vyjadril sústrasť pozostalým. Vyhlásil, že ich blízki boli zabití len pre to, že boli židmi. Spomenul aj ostatné obete útokov islamistov v Paríži i ľudí, ktorí sa stali obeťami islamistických extrémistov v iných častiach sveta. Páchateľov takýchto útokov označil za nepriateľov celého ľudstva a civilizovaných ľudí. Opäť pripomenul, že Izrael je domovom všetkých židov sveta a vyjadril nádej, že štyri obete útoku v Paríži v jeho zemi nájdu večný pokoj.


Líder izraelskej opozície Jicchak Herzog vo svojom príhovore uviedol, že "terorizmus bráni ľuďom žiť a novinárom pracovať". Vyjadril presvedčenie, že "terorizmus nikdy nezvíťazí". Nedovolíme mu, aby rozhodoval o našich osudoch, zdôraznil. Vyzval ľudí z celého sveta, aby zastavili rasizmus, antisemitizmus a prestali s nenávisťou jedných k druhým. "Uvedomme si, že život je posvätný," zdôraznil Herzog.

Royalová sľubuje väčšiu ochranu židov

Francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová, ktorá na pohrebe zastupovala francúzsku vládu, uviedla, že prišla vzdať hold štyrom obetiach parížskeho útoku v mene francúzskeho ľudu. Za najalarmujúcejšie označila, že štyria muži boli zavraždení za to, že boli židia.

"Antisemitizmus nemá vo Francúzsku miesto, to je odkaz miliónov Francúzov, ktorý sa zišli v nedeľu v mestách Francúzska," uviedla ministerka. Zopakovala, že "Francúzsko bez židov by nebolo Francúzskom" a vzťahy medzi židmi vo Francúzsku a francúzskym štátom označila za nezničiteľné.


Uviedla, že vláda si je vedomá strachu židovskej komunity o svoju bezpečnosť. Zdôraznila však, že každá rana zasadená židom je útokom voči francúzskemu ľudu. Avizovala, že vláda sa zasadí za bezpečnosť židov, ich synagóg a škôl, a to aj tak, že na ich ochranu počínajúc pondelkom prvýkrát v dejinách nasadila armádu.


Royalová informovala, že Francúzska republika všetkým štyrom mužom posmrtne udelila najvyššie štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie - ktoré vzápätí odovzdala pozostalým.


Obete útoku v Paríži neboli občanmi Izraela, ale Netanjahu súhlasil s tým, aby boli pochovaní v Jeruzaleme. Ich hroby sa nachádzajú neďaleko miesta posledného odpočinku troch židovských detí a ich učiteľa - obetí sériovej vraždy islamistu Mohameda Meraha, ktorý sa odohral v roku 2012 v Toulouse.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok