Svitko siahal v 8. etape na víťazstvo, napokon skončil tretí

TA3 TASR
13.1.2015 09:58

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM) dosiahol v pondelok doposiaľ najlepšie umiestnenie na tohtoročnej Rely Dakar. V 8. etape z Uyuni do Iquique obsadil výborné tretie miesto, keď dlho držal líderskú pozíciu.

Napokon sa pred neho dostali iba víťaz Pablo Quintanilla (KTM) a druhý Španiel Juan Pedrero Garcia (Yamaha). V celkovom poradí sa Svitko dostal do elitnej päťky, kam sa posunul zo siedmej priečky.

Druhý slovenský zástupca Ivan Jakeš (KTM) skončil po problémoch na soľnej planine na 29. pozícii s mankom 38:44 min, v priebežnej klasifikácii je desiaty. Jakešovi po prejazde soľného jazera prestala ísť motorka, zostal na približne 30 minút stáť a pomohol mu až český jazdec David Pabiška, informoval na oficiálnom facebookovom profile Jakešov fanklub.

Ôsmu etapu sprevádzali problémy, keď situáciu na trati komplikovalo počasie. Organizátori ju museli po 378 km prerušiť. Stalo sa to približne 38 km pred koncom špeciálu z Uyuni do Iquique, pričom na vedúcej priečke vtedy figuroval práve Svitko s náskokom jednej sekundy pred Garciom. Napokon sa odjazdil aj záver a slovenský jazdec tak siahal na svoj historicky prvý etapový triumf na prestížnom podujatí. O 12 sekúnd ho ale vo finiši zdolal Quintanilla a o jednu aj Garcia. Týmto umiestnením Svitko zároveň vyrovnal svoj najlepší etapový výkon na Rely Dakar.

V celkovom poradí sa na čelo dostal Španiel Marc Coma, za ním nasleduje Paulo Goncalves a pondelkový víťaz Quintanilla. Na problémy doplatil aj dovtedajší vedúci muž poradia Španiel Joan Barreda Bort na Honde, ktorý nabral veľkú stratu, odstúpiť museli špičkoví jazdci Michael Metge, Alessandro Botturi, Daniel Gouet, či Jordi Viladoms.
Deň voľna mali v pondelok pretekári na autách a kamiónoch.

výsledky 8. etapy:

motocykle:

1. Pablo Quintanilla (Čile/KTM) 2:56:19 h, 2. Juan Pedrero Garcia (ŠP/Yamaha) +11 s, 3. Štefan SVITKO (SR/KTM) +12, 4. Toby Price (Aus./KTM) +41, 5. Laia Sanz Plaová-Giribertová (Šp./Honda) +2:36, ...29. Ivan JAKEŠ (SR/KTM) +38:44 min

poradie:

1. Marc Coma (Šp./KTM) 28:51:12 h, 2. Paulo Goncalves (Port./Honda) +9:11 min, 3. Quintanilla +11:11, 4. Price +15:56, 5. SVITKO +26:30, ...10. JAKEŠ +1:47:47

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok