Pápež František priletel na Srí Lanku, privítal ho novozvolený prezident

TA3 TASR
13.1.2015 07:02

Pápež František pricestoval v rámci svojej druhej návštevy Ázie na Srí Lanku, kde ho očakávali tisíce ľudí. Na Medzinárodnom letisku Bandaranaike, 23 kilometrov severne od metropoly, ho privítal novozvolený prezident Maithripala Sirisena s členmi svojej vlády, informovala tlačová agentúra DPA.

Davy ľudí s vatikánskymi vlajkami lemovali pápežovu trasu, aby ho pozdravili počas jeho jazdy do mesta cez prevažne katolícke oblasti. Úrady rozmiestnili počas noci v uliciach 23.000 policajtov podporovaných vojenskými komandami, aby zaručili bezpečnosť a kontrolu nad masou ľudí.

Vo svojom príhovore na letisku pápež povedal, že pre Srílančanov nie je ľahké prekonať "trpké dedičstvo nespravodlivosti a nepriateľstiev po toľkých rokoch bojov. Nájsť skutočný mier po tak veľkom krviprelievaní je možné dokázať iba prekonaním zla dobrom a rozvíjaním cností, ktoré napomáhajú zmiereniu, solidárnosti a mieru," citovala Františka tlačová agentúra AP. Dodal, že "proces zhojenia musí obsahovať aj hľadanie pravdy, nie v záujme otvárania starých zranení, ale skôr ako nevyhnutný prostriedok presadzovania spravodlivosti, uzdravovania a jednoty."

Očakáva sa, že sa pápež v prevažne budhistickej krajine stretne aj s predstaviteľmi ďalších náboženstiev.

Hlavnou udalosťou trojdňového pobytu pápeža na Srí Lanke bude v stredu v hlavnom meste omša pod otvoreným nebom, na ktorej sa očakáva 500.000 ľudí. Pápež na nej vyhlási za svätého misionára zo 17. storočia Josepha Vaza. "Apoštol Srí Lanky", ktorý bude prvým srílanským svätým, sa narodil sa v roku 1651 v indickom zväzovom štáte Goa, ale väčšinu života prežil ako misionár na susednej Srí Lanke, kde v roku 1711 zomrel.

V stredu popoludní navštívi pápež mesto Madhu v tamilskej oblasti, 320 kilometrov na sever od hlavného mesta, kde sa pomodlí v svätyni uctievanej Sinhálcami i Tamilmi. Madhu vážne zasiahli boje medzi tamilskými povstalcami a vládnymi vojakmi počas 26-ročnej občianskej vojny, ktorá sa skončila v roku 2009.

Vo štvrtok ráno pápež odcestuje zo Srí Lanky na Filipíny, ktoré sú najväčšou katolíckou krajinou v Ázii.

Pri svojej prvej návšteve Ázie vlani v auguste bol pápež František v Južnej Kórei. Jeho predchodca Benedikt XVI. počas svojho pontifikátu nikdy v Ázii nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok