Devízové rezervy Ukrajiny sa vlani prepadli na 10-ročné minimum

TASR
12.1.2015 16:52

Devízové rezervy Ukrajiny vlani klesli tesne nad 7,5 miliardy USD (6,35 miliardy eur). To je ich najnižšia úroveň za 10 rokov, ktorá sotva stačí na pokrytie päťtýždňového importu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje centrálnej banky v Kyjeve.

Devízové rezervy Ukrajiny sa vlani prepadli na 10-ročné minimum
wikipedia

Reuters pripomína, že Ukrajina je pod veľkým tlakom, pretože jej vyprší splatnosť niektorých dlhov, vrátane záväzkov voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF), a musí tiež dopredu platiť Rusku za dovoz plynu.

Údaje centrálnej banky ukazujú, v akej zúfalej finančnej situácii sa nachádza táto postsovietska republika po turbulentnom roku 2014. Pád vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorú vystriedali prozápadne orientovaní politici, marcová anexia Krymu a ozbrojený konflikt so separatistami v priemyselných východných regiónoch Ukrajiny tvrdo zasiahli ekonomiku.

Podľa údajov centrálnej banky Ukrajina mala 1. januára 2015 devízové rezervy vo výške len 7,53 miliardy USD. To je o 63 % menej ako na začiatku roka 2014 a najstrmší medziročný pád devízových rezerv v postsovietskej histórii krajiny.
Len v decembri 2014 sa devízové rezervy Kyjeva znížili o 24 % z 9,97 miliardy USD na 10-ročné minimum 7,53 miliardy USD.

V Kyjeve je momentálne tím MMF, ktorý analyzuje situáciu v ukrajinskej ekonomike, jej dlhodobé vyhliadky a tiež plán reforiem. Tie sú podmienkou pre uvoľnenie ďalších splátok z dvojročného záchranného balíka vo výške 17 miliárd USD.
Vláda ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka očakáva, že fond po skončení kontroly uvoľní Kyjevu hneď tri splátky v hodnote približne 4 miliardy USD. Okrem toho by sa chcel Kyjev dohodnúť s veriteľmi na ďalšej finančnej pomoci nad rámec už schválených 17 miliárd USD.

Ukrajina sa snaží chrániť svoje devízové rezervy a začiatkom novembra zastavila intervencie na podporu národnej meny hrivna, ktorej hodnota oproti doláru klesla približne na 15,7 UAH/USD. Ale Ukrajina musela vlani splatiť dlhy v hodnote 14 miliárd USD, vrátane starého úveru od MMF, čo si vyžiadalo svoju daň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok