Terorista Belmuchtár ocenil útoky v Paříži a vyzval na ďalšie

TASR
12.1.2015 09:15

Bývalý príslušník al-Káidy, alžírsky militant Muchtár Belmuchtár, schvaľuje útok na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo a vyzýva moslimov na Západe, aby podnikali podobné útoky. Informovala o tom dnes agentúra tajných služieb SITE Intelligence Group, ktorá v médiách monitoruje radikálne islamistické organizácie.

Terorista Belmuchtár ocenil útoky v Paříži a vyzval na ďalšie
SITA/AP

Vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na diskusných fórach navštevovaných islamistickými militantmi, Belmuchtár vysvetľuje, že podobné útoky sú vynútené "agresiou Západu", vrátane zásahu francúzskych vojakov proti islamistom v subsaharskej Afrike.

Belmuchtár sa pred časom rozišiel so severoafrickou vetvou teroristickej siete al-Káida a z jeho priaznivcov sa v roku 2013 sformovala islamistická skupina al-Murábitun, ktorá teraz spolu s militantným džihádistickým Hnutím za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJWA) jeho vyhlásenie šíri na internete, uviedla SITE.

Od minulej stredy do piatku Francúzsko zažilo bezprecedentnú sériu útokov trojice islamistov, pri ktorých prišlo o život 17 ľudí, vrátane novinárov, policajtov a Francúzov židovského vierovyznania.

Útoky sa začali v stredu krviprelievaním v parížsku redakcii týždenníka Charlie Hebdo, vo štvrtok nasledoval útok na policajnú hliadku na predmestí Montrouge a v piatok rukojemnícka dráma v supermarkete s kóšer potravinami. Útoky Francúzsko uvrhli do stavu šoku, ale súčasne sa medzi ľuďmi zdvihla veľká vlna solidarity a odhodlania bojovať proti všetkým formám násilia.

Ako pripomenula agentúra Reuters, v januári roku 2013 skupina islamistických ozbrojencov pod Belmuchtárovým vedením obsadila plynárenský ťažobný komplex ajn-Amenás v Alžírsku, neďaleko hraníc s Líbyou. Časť zamestnancov držala ako rukojemníkov, pričom 40 z nich zastrelila. Časť z rukojemníkov boli cudzinci. Akcia Belmuchtárovej jednotky sa skončila po štyroch dňoch zásahom alžírskych bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok