Svitko v 7. etape deviaty a celkovo už siedmy

TA3 SITA
11.1.2015 23:04

Slovenský motocyklový reprezentant Štefan Svitko obsadil v nedeľňajšej 7. etape na Rely Dakar 2015 deviate miesto. Tridsaťdvaročný člen Slovnaft Teamu v prvej časti maratónu zaostal o viac ako päť minút za víťazným Portugalčanom Paulom Goncalvesom.

Svitko v 7. etape deviaty a celkovo už siedmy
SITA/AP

Na druhej pozícii skončil španielsky obhajca vlaňajšieho prvenstva Marc Coma (+14 s) a tretí prišiel do cieľa Rakúšan Matthias Walkner (+30). Meraný úsek na trati z čilského Iquique do bolívijského Uyuni mal 321 km.

Oravský rodák Svitko si 9. miestom polepšil v priebežnej celkovej klasifikácii, z 8. pozície sa dostal na siedmu. Za vedúcim mužom "Dakaru" Joanom Barredom Bortom zaostáva o viac ako 40 minút, ten bol v nedeľu "až" dvanásty. Priebežne druhý je Coma, ktorý v tento deň stiahol manko na úroveň 6:28 min. Tretí je víťaz 7. etapy Goncalves (+10:59).

Druhý slovenský reprezentant Ivan Jakeš obsadil 16. miesto, keď zaostal o 9:24 min a celkovo mu patrí 13. pozícia. Na prienik do Top 10 mu chýba skresať menej ako sedem minút. V cieli 7. etapy je zatiaľ 52 jazdcov, poradím by zamiešali už len prípadné penalizácie.

Motocyklisti absolvovali v nedeľu prvú časť maratónskej dvojetapy. Jazdci sa pohybovali vo vysokých nadmorských výškach od 3600 do 3900 m. Terén tvorili zväčša kamene a ku koncu piesok. Pretekári po príchode do bivaku nebudú môcť využiť pomoc svojich tímových kolegov, len ostatných jazdcov. Návrat z Uyuni do čilského Iquique je na programe v pondelok.

Zo Slovákov v kategórii kamiónov Róbert Kasák v zoskupení s Čechom Jaroslavom Kolářom obsadil 26. miesto a celkovo mu patrí 27. stupienok. Jaroslava Miškolciho z českého trojčlenného tímu Bonver Dakar Project klasifikovali na 29. pozícii (14.). Kamionisti absolvovali v nedeľu s posádkami automobilov už 8. etapu a v pondelok budú mať voľno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok