Americká vláda vydala pre svojich občanov výstrahu k celosvetovej opatrnosti

TASR
10.1.2015 08:21

Americká vláda vydala pre svojich občanov v Spojených štátoch i v cudzine výstrahu k "celosvetovej opatrnosti". Stalo sa tak v noci nadnes v reakcii na teroristické útoky v Paríži, napísala to agentúra DPA.

Americká vláda vydala pre svojich občanov výstrahu k celosvetovej opatrnosti
SITA/AP

"Nedávne teroristické útoky, či spáchané tými napojenými na teroristické entity, napodobňovateľmi alebo individuálnymi páchateľmi, slúžia ako pripomienka pre amerických občanov, aby zachovávali vysoký stupeň ostražitosti a podnikli primerané kroky pre zvýšenie svojho bezpečnostného povedomia," uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničia.

Vyhlásenie nabáda ľudí, aby si dávali pozor "ako v Spojených štátoch, tak i v zahraničí", kdekoľvek sa budú americkí občania zhromažďovať vo väčšom počte, ako napríklad pri turistických atrakciách, športových podujatiach či v nákupných strediskách.

Rezort diplomacie varoval pred "zvýšenou pravdepodobnosťou odvetných útokov" voči Spojeným štátom a ich koaličným partnerom - jedných z ktorých je aj Francúzsko - ktorí sa snažia zastaviť útoky Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii.

Teroristické atentáty, ktoré si vo Francúzsku vyžiadali 17 obetí na životoch, zintenzívnili v Európe obavy v súvislosti s radikálmi trénujúcimi a bojujúcimi po boku teroristických skupín v Sýrii, Jemene či inde, s cieľom vrátiť sa domov spáchať útoky, dodala DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok