Nitky veľkého sexuálneho škandálu vedú aj k britskému princovi

TA3
10.1.2015 11:01

Britského princa Andrewa pošpinil obrovský škandál. Druhorodený syn kráľovnej Alžbety sa stal terčom nevídaného záujmu pre podozrenie, že je namočený do kauzy sexuálneho zneužívania neplnoletej Američanky.

Nitky veľkého sexuálneho škandálu vedú aj k britskému princovi
SITA/AP

Princ Andrew je mladším bratom Charlesa a v poradí piatym čakateľom na britský trón. Meno rešpektovaného aristokrata prekvapivo zaznelo na floridskom súde. Victoria Robertsová vypovedala, že v jej 17 rokoch ju bohatý americký bankár nútil k sexu s princom v Londýne, v New Yorku a k skupinovým orgiám v Karibiku.

Robertsová sama seba označila za sexuálnu otrokyňu bankára Jeffreyho Epsteina v rokoch 1999 až 2002.

Bankár či pasák?

Prípad je spleťou intríg na najvyšších miestach. Centrálnou postavou škandálu je americký miliardár Epstein, ktorý zbohatol ako investičný bankár. Začínal ako učiteľ matematiky. Zo školy ho priamo na Wall Street vytiahol otec jedného z jeho žiakov.

Jeho hviezda vyletela vysoko, spravoval veľa peňazí a mnoho ľudí sa začalo zamýšľať,  odkiaľ pochádzajú. Tak ako rástlo jeho bohatstvo, narastal aj počet nehnuteľností v rôznych kútoch sveta.

K jeho známym patrí mnoho prominentov, nielen mediálne celebrity, ale aj profesori, politici, vedci.

Donald Trump sa v časoch, keď patril k jeho priateľom, vyjadril: „Dá sa povedať, že má rád krásne ženy tak ako ja, ale mnoho z nich je mladších.“

Epsteinova floridská vila v Palm Beach bola známa ako miesto, kde bez plaviek chodia mladé dievčatá. Zverejnené záznamy ukázali, že dievčatá poskytovali majiteľovi vily aj hosťom masáže. Celý priestor vily si bankár natáčal skrytými kamerami.

epstein.jpg

Epstein na súde v roku 2008, kde ho odsúdili na 18-mesačný trest. Odsedel si z neho len 13 mesiacov. (AP)

Ponúkal dievčatá vplyvným priateľom

V roku 2008 ho odsúdili na 18-mesačný trest za nútenie neplnoletého dievčaťa k prostitúcii. Ďalšie svedectvá však nasvedčujú tomu, že jeho správanie bolo nebezpečnejšie a malo rozsiahlejšie rozmery.

Mladé priateľky a zamestnankyne ako šikovný pasák ponúkal svojim priateľom a známym. Prípad ožil v týchto dňoch, keď ďalšie ženy podali námietky proti tomu, ako americkí prokurátori pristupovali k Epsteinovmu prípadu pred siedmymi rokmi. Chcú, aby úrady prehodnotili dohodu s vplyvným finančníkom o vine a treste.

Tá totiž Epsteinovi umožnila vyhnúť sa oveľa závažnejším federálnym obvineniam i prípadnému dlhšiemu trestu odňatia slobody.

Dohadzoval aj princovi, píše sa v žalobe

V žalobe doručenej na floridský súd sa píše: „Epstein tiež sexuálne obchodoval s vtedy maloletou Jane Doe (toto meno používa americká justícia na zachovanie anonymity svedkyne, v spise ide o Virginiu Robertsovú), dával ju k dispozícii na sex pre ľudí prepojených na politické a finančne kruhy. Epstein požičiaval Jane Doe (a ostatné mladé dievčatá), aby sa zavďačil mocným ľuďom a mal z toho obchodný, osobný, politický a finančný zisk, rovnako, aby získal informácie na potenciálne vydieranie. (...) Napríklad Epstein nútil Jane Doe k sexuálnemu vzťahu s členom britskej kráľovskej rodiny, s princom Andrewom.“

Prvýkrát jej predstavili princa v Londýne. Vtedy vznikla spoločná fotka Robertsovej a princa, ktorá doteraz putuje britskými bulvárnymi médiami.

Druhýkrát dievčina stretla princa v Epsteinovej vile na Manhattane na Veľkú Noc 2001. Pre princa údajne pripravil personál Epsteinovej vily klasický darček, ako pre mnohých pred ním - dievčatá.

Na Epsteinovom súkromnom ostrove v Karibiku zase princovi okrem Robertsovej ponúkol bankár aj skupinu mladistvých Rusiek, tvrdí dievča.

andrew2.jpg

Sedemnásťročná Virginia Robertsová si nechala spraviť fotku s princom Andrewom, keď jej ho v Londýne predstavila Ghislaine Maxwellová (vpravo).

Palác všetko dôrazne popiera

Buckinghamský palác reagoval rýchlo. "Dôrazne popierame, že vojvoda z Yorku mal akúkoľvek formu sexuálneho kontaktu alebo vzťahu s Viginiou Robertsovou. Tieto informácie sú nepravdivé a nepodložené."

Mediálni analytici poukázali, že aj vyjadrenie paláca stojí za zmienku. Je totiž nezvyčajne prudké a úplne odporuje doterajším tradíciám. Najčastejšou doterajšou reakciou paláca bolo strohé „no comment“.

Podpornými slovami nešetrila ani princova bývalá manželka Sarah Fergusonová. Kauza totiž začala, keď exmanželka, princ a ich najmladšia dcéra lyžovali vo Švajčiarsku. „Je to najlepší človek akého poznám,“ vyjadrila sa. K podporovateľom princa sa pridal aj starosta Londýna Boris Johnson.

Príliš veľa známych mien

Spolu s princom namočila Robertsová aj ďalšie prominentné osobnosti. Harvardského profesora Alana Dershowitza označila za svedka viacerých sexuálnych zneužívaní. Profesor odmietol obvinenia a pridal sa na stranu Andrewa. „Mám z toho pocit, že ak klame o mne, čo viem absolútne jasne, nemalo by sa jej veriť v prípade kohokoľvek iného.“

K ďalším prominentným menám v kauze sexuálneho otroctva patrí Ghislaine Maxwellová, dcéra mediálneho magnáta Roberta Maxwella. Robertsová ju označili za Epsteinovu kupliarku, ktorá mu zháňala dievčatá.

Maxwellová si údajne vyhliadla Robertsovú v kúpeľoch, keď mala len 15 rokov. Vtedy pomáhala v šatni a čítala si knihu o anatómii, pretože sa chcela stať masérkou. „Povedala mi, že pracuje pre veľmi bohatého pána – Jeffreyho Epsteina, ktorý hľadá niekoho na masáže počas pracovných ciest,“ vyjadrila sa Robertsová. Maxwellová bola tiež údajne osobou, ktorá pozvala princa Andrewa na čaj do svojej londýnskej rezidencie, aby mu predstavila Robertsovú.

dershowitz.jpg

Do škandálu je namočený aj špičkový právnik a profesor na Harvarde Alan Dershowitz. (ČTK)

Určite sa poznali

Medzi Epsteinom a princom Andrewom boli nesporne úzke vzťahy. Obaja muži sa stretávali na večierkoch, boli spolu aj na dovolenke. Britský denník Guardian poukázal, že existujú záznamy, že v máji 2000 leteli spolu princ a bankár súkromným lietadlom do Palm Beach na Floride. Nasledujúci mesiac sa Epstein objavil na večierku vo Windsorskom zámku. V tom istom roku obaja muži strávili dovolenku na jachte v Thajsku.

Fotografi zachytili Epsteina aj Andrewa v roku 2011 na prechádzke po newyorskom Central Parku, keď Epsteina prepustili z väzenia. Pre známosti s kontroverzným bankárom a vtedy už odsúdeným sexuálnym delikventom sa napokon musel Andrew vzdať úradu zvláštneho emisára pre medzinárodný obchod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok