Japonsko zrušilo komerčný lov veľrýb

TASR
7.1.2015 08:05

Vzhľadom na medzinárodný tlak Japonsko tento rok prvýkrát neuskutoční komerčný lov veľrýb, ale bude ich pozorovať na čisto vedecké účely. Oznámila to v utorok japonská vláda.

Japonsko zrušilo komerčný lov veľrýb
SITA

Flotila dvoch lodí vyrazí na more vo štvrtok, no posádky nebudú vybavené harpúnami. "Pozorovacie misie" budú prebiehať do 28. marca s cieľom zbierať vzorky tkaniva z veľrýb.

Lov veľrýb Japonskom dlhé roky kritizujú medzinárodné ochranárske organizácie. Medzinárodný súdny dvor vlani v marci zakázal Japonsku lov veľrýb v Južnom (Antarktickom) oceáne.

Komerčný lov veľrýb je globálne zakázaný od roku 1986. Napriek tomu však v love pokračovali okrem Japonska aj Island a Nórsko. Japonsko tak robilo pod zámienkou vedeckého výskumu, avšak Tokio sa netajilo tým, že mäso zo zabitých veľrýb sa predáva na konzumáciu.

Členské štáty Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC) v septembri minulého roka sprísnili pravidlá pre legálny lov veľrýb. Ak chcú členské štáty získať povolenie na lov týchto morských cicavcov, musia presvedčiť príslušný výbor IWC, že je nevyhnutný na výskumné účely. Výskumný cieľ musí navyše preukázateľne slúžiť ochrane veľrýb.

Japonská vláda schválila v uplynulých rokoch ulovenie približne 900 veľrýb za jednu sezónu. Keďže najmä ochranári bránili japonským veľrybárom v práci, v sezóne 2013/2014 ulovili len 251 vráskavcov minke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok