Izraelský vojenský súd odsúdil Palestínčana na tri doživotné tresty

TASR
6.1.2015 17:57

Izraelský vojenský súd odsúdil dnes na trojnásobný doživotný trest odňatia slobody Palestínčana, ktorého uznali vinným zo zorganizovania júnového únosu a vraždy troch židovských tínedžerov v Predjordánsku. Napísala to agentúra DPA.

Štyridsaťročný člen militantného hnutia Hamas Húsám Kawasmí z predjordánskeho Hebronu musí tiež zaplatiť pokutu 53.000 eur ako kompenzáciu pre rodinu každej z troch obetí.

Kawasmího izraelské úrady zatkli 11. júla a obvinili ho zo zámerného zavinenia smrti troch osôb. Okrem toho mal pomocou pôžičky získať finančné prostriedky potrebné pre vykonanie zločinu, pomáhal ho naplánovať a napokon sa podieľal na zakopaní tiel obetí na pozemku, ktorý niekoľko mesiacov predtým kúpil.

Ďalší dvaja z trojice podozrivých únoscov - Marwán Kawasmí a Ámir abú Áiša - prišli o život koncom septembra počas operácie izraelskej armády na západnom brehu Jordánu, ktorej cieľom bolo zatknutie oboch hľadaných mužov.

Traja izraelskí tínedžeri vo veku 16-19 rokov boli nezvestní od 12. júna a o niekoľko týždňov ich našli mŕtvych. Prípad vyvolal vlnu násilia, ktorá napokon vyústila do 50 dní trvajúcej vojny medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy.

K vykonaniu únosu sa v auguste prihlásilo palestínske radikálne hnutie Hamas. Izrael tvrdí, že únoscovia boli aktivistami Hamasu v oblasti Hebronu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok