V Indii utekajú tisíce ľudí pred zrážkami v Kašmíre

SITA
6.1.2015 15:39

Tisíce Indov utiekli zo svojich domovov v oblasti Kašmíru po tom, čo na sporných hraniciach neustávajú zrážky medzi indickými a pakistanskými silami. Napätie medzi oboma jadrovými mocnosťami sa vystupňovalo, odkedy indický premiér Narendra Modi zrušil v auguste mierové rozhovory.

V Indii utekajú tisíce ľudí pred zrážkami v Kašmíre
SITA/AP

Od októbra dochádza pozdĺž hraníc pravidelne k ozbrojeným stretom. Počas bojov za uplynulý týždeň zahynulo už najmenej desať indických a pakistanských vojakov a civilistov. Z indickej časti Kašmíru utieklo v pondelok okolo 6 000 civilistov, keďže boje sa presunuli aj do obývaných oblastí, uviedli miestni predstavitelia. Okolo 4 000 obyvateľov ušlo už minulý týždeň po tom, čo zrážky vypukli.

Násilie prichádza v čase, keď sa na návštevu Indie chystá americký minister zahraničia John Kerry. Neskôr v januári sa očakáva aj príchod prezidenta Baracka Obamu. Spojené štáty sa už roky snažia dotlačiť oboch rivalov k lepším vzťahom. India a Pakistan, ktorí viedli o Kašmír už dve vojny, sa z vypuknutia zrážok v októbri obviňujú navzájom. Prestrelky medzi oboma stranami pokračovali aj v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok