Zlá viditeľnosť spomaľuje pátranie po zrútenom lietadle

TASR TA3
4.1.2015 09:27

Bahno a zlá viditeľnosť bránili dnes v pátraní po obetiach a troskách lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa minulý týždeň zrútilo do mora pri Borneu so 162 ľuďmi na palube. Potápačov tak dočasne odvolali. Na dne mora predtým objavili piaty väčší objekt, informovala s odvolaním sa na indonézske úrady agentúra DPA.

"Dnes sme vyslali dvoch potápačov s cieľom dostať sa k najväčšiemu objektu, ale na morskom dne bola nulová viditeľnosť a bolo pokryté bahnom," povedal vedúci pátracej operácie Bambang Sulistyo. "Preto boli tieto práce pozastavené," dodal s tým, že namiesto potápačov by teraz mali nasadiť diaľkovo ovládanú ponorku.

Vedúci pátrania tiež informoval, že z Jávskeho mora medzičasom vytiahli 31 tiel a po štyroch objektoch zachytených v uplynulých dňoch sonarmi, ktoré považujú za trosky lietadla, objavili aj piaty. Čierne skrinky stroja stále nenašli, pri pátraní po nich však zápasia s časom, pretože budú vysielať signál len 30 dní.

Silné morské prúdy a vlny vysoké až štyri metre niekoľko dní bránili potápačom vybaveným kamerami a detektormi kovov vo vstupe do mora. Záchranári sa domnievajú, že v trupe stroja nájdu telá mnohých obetí, ktoré by stále mohli byť pripútané na sedadlách.

Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra počas letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok