Objavili žabu, ktorá rodí priamo žubrienky

SITA
2.1.2015 07:54

Medzinárodný tím vedcov na čele s Jimom McGuireom z Kalifornskej univerzity v Berkeley popísal prvý známy druh žaby, ktorá rodí priamo žubrienky. Druh dostal vedecké pomenovanie Limnonectes larvaepartus a vyskytuje sa na indonézskom ostrove Sulawesi.

Objavili žabu, ktorá rodí priamo žubrienky
SITA/AP

Drvivá väčšina zo 6455 známych druhov žiab kladie vajíčka, z ktorých sa následne liahnu žubrienky. Vnútorné oplodnenie sa vyvinulo približne u desiatich druhov, ktoré ale všetky, s výnimkou Limnonectes larvaepartus, rodia priamo malé žaby.

Limnonectes larvaepartus však namiesto toho privádza na svet žubrienky. McGuire s kolegami na tento objav prišli, keď boli svedkami pôrodu. "Myslel som si, že držím samca. V skutočnosti to však bola gravidná samica, ktorá zrazu porodila žubrienky," uviedol McGuire. Nový druh prvý raz pozoroval ešte v 90. rokoch minulého storočia indonézsky biológ Djoko Iskandar, no až teraz sa podarilo potvrdiť, že ide naozaj o samostatný druh. Na Sulawesi popísali zatiaľ štyroch zástupcov rodu Limnonectes, vedci však predpokladajú, že sa ich tam vyskytuje minimálne pätnásť.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok