Pezinská skládka opäť menila prevádzkovateľa

TA3, SITA
5.1.2012 19:16

Prevádzkovateľ novej pezinskej skládky Ekologická skládka a.s., ktorej šéfuje Ján Man, opäť previedol svoje práva na inú spoločnosť. Prevod práv na spoločnosť Bricorp Development s.r.o. však vyhlásili za v "súčasnosti neúčinný".

Pezinská skládka opäť menila prevádzkovateľa
SITA

Informovala o tom dnes Zuzana Čaputová, ktorá zastupuje občanov Pezinka v ich snahe zabrániť prevádzke skládky. Pripomenula, že v roku 2008 bol obdobne deklarovaný prevod práv na spoločnosť Westminster Brothers na základe osobitnej zmluvy, pričom po desiatich mesiacoch priznali, že žiadna zmluva o prevode práv neexistovala. Opätovné machinácie
s prevádzkovateľom skládky by podľa nej mohli zmariť niekoľkoročné súdne konania, vrátane konania pred Súdnym dvorom Európskej únie. Ak by totiž bola spoločnosť Bricorp Development s.r.o., ktorej konateľom je podľa obchodného registra Jan Man, prevádzkovateľom skládky, a súdne konania by prebehli bez jej účasti, mohla by na Ústavnom súde SR úspešne namietať porušenie svojich práv. Bricorp Development s.r.o. deklaroval, že nemá záujem byť účastníkom konania, podľa Čaputovej môže svoj názor kedykoľvek zmeniť.

Čaputová kritizovala postoj Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorá o prevode neinformovala. Uviedla, že o prevode sa dozvedeli z jedného rozhodnutia inšpekcie. "SIŽP sme žiadali o potvrdenie informácie a preukázali prevod príslušnými dokumentmi. Na to nám došla rovnaká odpoveď ako v roku 2008, dokonca od toho istého pracovníka, ktorý mal prevod práv preverovať, a to, že do zmluvy o prevode nahliadli, ale nemajú ju k dispozícii a teda nijakým spôsobom nevedia, alebo nemajú záujem nám prevod práv doložiť," uviedla Čaputová.

Územné rozhodnutie na skládku v Pezinku bolo vydané v máji 2007 Krajským stavebným úradom v Bratislave pod vedením Jána Mana mladšieho. V decembri 2008 bolo toto rozhodnutie napadnuté mestom Pezinok pre jeho rozpor s územným plánom, ktorý skládku zakazuje. Ministerstvom preskúmavané územné rozhodnutie bolo základným predpokladom ďalšieho povoľovania skládky. Aj na jeho základe bolo následne vydané stavebné povolenie.

Kontroverznú skládku v Pezinku povolil bratislavský Inšpektorát životného prostredia v januári 2008. Občania a aktivisti proti skládke bojujú preto, že sa nachádza 280 metrov od obydlí a 400 metrov od centra mesta. Občania sa obrátili aj na Najvyšší súd SR. Ten v máji 2009 zrušil povolenie pezinskej skládky a vrátil prípad na konanie Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Ekologická skládka sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolala pre údajné porušenie ich ústavného práva. Ústavný súd SR v priebehu jedného mesiaca rozhodol o prijatí na ďalšie konanie a o pozastavení účinnosti rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Spoločnosť si to vysvetlila tak, že môže na skládku vyvážať odpad. Keď sa prípad vrátil Najvyššiemu súdu SR, ten svoje konanie prerušil, pretože požiadal Európsky súd EÚ o výklad niektorých otázok. Zároveň rozhodol o odklade vykonateľnosti povolenia skládky, takže sa na ňu zatiaľ nemôže vyvážať odpad. Pojednávanie na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu je naplánované na 17. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok