Vojna v Sýrii pripravila vlani o život vyše 76 000 ľudí

SITA TA3
2.1.2015 07:17

Občianska vojna v Sýrii si počas roka 2014 vyžiadala životy najmenej 76 021 ľudí vrátane 33 278 civilistov. Najnovšie počty vo štvrtok zverejnila exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Británii, ktorá získava údaje prostredníctvom siete informátorov.

Vojna v Sýrii pripravila vlani o život vyše 76 000 ľudí
SITA/AP

Skupina však v minulosti medzi civilné obete zaraďovala i povstaleckých bojovníkov, ktorí predtým neslúžili v provládnej armáde. Posledná bilancia OSN z uplynulého roka odhaduje celkový počet mŕtvych od vypuknutia vojny na vyše 200 000, zatiaľ čo 3,3 milióna Sýrčanov podľa nej utieklo do zahraničia. Aktivisti upozorňujú, že skutočný počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší.

Neutíchajúci konflikt v Sýrii odštartovali protivládne nepokoje v marci 2011 a počas roka 2014 sa hľadanie riešenia stalo ešte naliehavejším po tom, ako veľkú časť krajiny ovládla extrémistická organizácia Islamský štát (IŠ). Objekty IŠ sú terčom náletov rovnako zo strany sýrskych vládnych síl, ako aj koalície na čele s USA. Washington pritom v Sýrii podporuje iné povstalecké sily, ktoré Damask považuje takisto za teroristické. Rusko vystupujúce ako spojenec sýrskeho vládneho režimu sa medzitým snaží usporiadať nové mierové rokovania za účasti exilovej opozície. Novovytvorená opozičná skupina okolo bývalého imáma Umajjovskej mešity v Damasku Muáza al-Chatíba vo štvrtok odkázala, že stretnutie očakávané koncom januára nemôže priniesť riešenie, ak sýrsky prezident Baššár al-Asad nebude ochotný odstúpiť. Predošlé medzinárodné rokovania vo Švajčiarsku nepriniesli žiadny pokrok a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa počas novembrovej návštevy sýrskeho náprotivka vyjadril, že nepredpokladá ich zopakovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok