Kiska mal novoročný príhovor, politológovia a opozícia ho hodnotia pozitívne

TASR
1.1.2015 17:02

Väčšina ľudí na Slovensku si podľa prezidenta SR Andreja Kisku želá žiť v takej krajine, kde štát bude stáť na strane slušných a pracovitých ľudí.

Kiska mal novoročný príhovor, politológovia a opozícia ho hodnotia pozitívne
SITA

"Väčšina ľudí si tiež želá štát, ktorý bude sociálne vnímavý. Ale nie v podobe hesiel a kampaní, ale voči konkrétnym ľuďom, ktorí sa nepriazňou osudu alebo v chorobe ocitnú v neriešiteľnej životnej situácii," uviedol v dnešnom novoročnom príhovore s tým, že keď mnohé iné krajiny dokázali v tomto smere zabezpečiť účinnú a adresnú podporu, tak to musí dokázať aj Slovensko.

Je presvedčený, že potrebujeme štát, ktorý dobre funguje

"Som tiež presvedčený, že väčšina z nás dobre rozumie, že potrebujeme nielen štát, ktorý stojí na strane ľudí, ale aj štát, ktorý dobre funguje. A to okrem iného znamená, že dokáže rýchlo reagovať a flexibilne povzbudzovať užitočné projekty a dobré myšlienky, ktoré budú Slovensko posúvať ďalej," zdôraznil s tým, že Slovensko nie je také veľké a bohaté, aby sme si mohli dovoliť nechať nepovšimnuté inovatívne projekty a spoločensky prospešné iniciatívy.

Prezident poukázal tiež na množstvo nespravodlivých sociálnych rozdielov, regionálnych nerovností a nerovnosť šancí. Ako ale poznamenal, nie je pravdou, že by sa nepoznali riešenia týchto problémov. "Niektoré sa úspešne uplatnili vo svete, a neraz ich máme na papieri aj u nás. Zatiaľ nám však chýba dôslednosť a myslím, že aj praktický prístup," konštatoval. V tejto súvislosti ako príklad spomenul nedávnu kauzu predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Kritizoval zložitosť pravidiel

"Postupne sa u nás zaviedli zložité pravidlá na to, aby sa nerozkrádali štátne peniaze, peniaze občanov nášho štátu. Ale prípady neoprávneného obohacovania sa na úkor pacienta alebo verejných zdrojov sa napriek týmto zložitým pravidlám neustále opakujú. Akoby žiadne pravidlá ani neexistovali. Pritom všade, kam prídem, počujem to isté - presadiť užitočné veci, užitočné projekty trvá pridlho, pretože máme zložité pravidlá," pripomenul. Stav, keď iniciatívni ľudia nedokážu poctivým prístupom prekonať prekážky, ktoré iní nepoctivým prístupom ľahko obídu, nie je podľa neho ojedinelý. Občanov vyzval k tomu, aby sa s touto situáciou nezmierili. "Pretože všetko ostatné dokážeme zvládnuť, ak budú mať poctiví ľudia navrch," upozornil.

Rovnako vyzval na to, aby občania v tomto roku, v ktorom odštartuje predvolebná kampaň do parlamentných volieb v roku 2016, vyvinuli účinný tlak na politikov, ako chcú zlepšiť spravovanie štátu či fungovanie inštitúcií. "Budeme mať príležitosť pozorne počúvať, čo kto dokázal, čo kto hovorí a ako si predstavuje budúcnosť," podotkol a súčasne požiadal ľudí, aby boli dôslední v otázkach a nároční na odpovede.

Nevyhol sa ani situácii na Ukrajine

Poznamenal, že neexistuje návod, ako na túto situáciu reagovať, avšak upozornil, že si nikto nesmie dovoliť spochybňovať základné princípy suverenity, sebaurčenia a sebarozhodovania. "Je v našom vlastnom záujme, aby Slovensko svojimi činmi prispievalo k tomu, aby Európa bola v tejto zásadnej otázke jednotná. Aby Európska únia dokázala tieto princípy obhájiť aj v celkom novej situácii, ktorú sme nečakali a ktorá bude v tomto roku veľkou skúškou mieru, slobody a budúcnosti Európy na dlhý čas," zdôraznil prezident.

Politológovia Horský a Baránek hodnotia prvý novoročný prejav prezidenta pozitívne

Podľa nich v ňom pomenoval hlavné problémy slovenskej spoločnosti a poukázal na potrebu spravodlivého a fungujúceho štátu.

Baránek vyzdvihol najmä prezidentove slová o tom, že štát by mal byť na strane slušných ľudí a tých, ktorí potrebujú pomoc. "To pokladám za veľmi dôležité, lebo to nie je moc obvyklé v prezidentských prejavoch," povedal pre TASR politológ. Pozitívne hodnotí aj to, že Kiska spomenul vo svojom prejave korupciu. Podľa neho Kiska sa, ako aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, odvolal na tradíciu pracovitosti Slovákov a hovoril o nespravodlivých sociálnych rozdieloch v našej krajine. "Na rozdiel od Gašparoviča však súčasný prezident spomenul prebujnenú byrokraciu na Slovensku. Taktiež vyzval občanov, že problémy o ktorých hovoril - môžu zmeniť," podotkol Baránek. Za kontroverzné považuje prezidentove vyjadrenie o tom, aby sa ľudia nedali spútať nedôverou. "Chýbalo mi tam východisko pre tú dôveru. Chýba tam to, prečo ten človek, ktorý je znechutený korupciou, o ktorej prezident sám hovoril, by mal stále dôverovať," podotkol. Prejav celkovo hodnotí pozitívne. Podľa neho v ňom Kiska pomenoval hlavné problémy Slovenska, ako sú korupcia, sociálna nespravodlivosť či byrokracia.

Politológ Michal Horský považuje novoročné slová prezidenta za súcitné. Tvrdí, že Kiska v prejave rezignoval na politické hodnotenia a venoval sa občianskym problémom spoločnosti. "Kiska v úvode poukázal na ľudskosť, potrebu spravodlivého štátu, fungujúcich mechanizmov spoločnosti a sociálnej solidarity. Tieto výzvy sú súčasťou túžby drvivej väčšiny obyvateľov SR," uviedol pre TASR Horský. Podľa neho sa v oblasti politiky obmedzil len na dve skromné poznámky. "Pripomenul notoricky známu korupciu v našej spoločnosti a na druhej strane vyzdvihol prvé kroky k právnemu štátu a konsolidácii súdnictva," skonštatoval Horský. Pomerne prekvapujúce podľa neho bolo, že prezident venoval priestor aj konfliktu na Ukrajine a vyzval občanov, aby podporovali medzinárodné právo.

Opozícia hodnotí prezidentov prejav rovnako pozitívne

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a aj podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH) vnímajú novoročný prejav prezidenta SR Andreja Kisku pozitívne. Podľa nich v ňom zaznela kritika i povzbudenie.

Figeľ hodnotí prejav ako podnecujúce posolstvo pre ľudí na Slovensku

Oceňuje najmä Kiskov apel na ľudskosť a slušnosť v spoločnosti. "Prezidentovo pomenovanie úlohy sociálneho štátu, ktorý je v súčasnosti skôr prezentovaný marketingovými heslami, je kritikou nesystémových opatrení vlády jednej strany," povedal pre TASR predseda KDH. Teší ho, že hlava štátu víta zmeny v súdnictve ako nádejné. "Je správne, že prezident sa venoval aj zložitej situácii v susednej Ukrajine. Jasne pomenoval dôležité princípy mierových medzinárodných vzťahov a výzvy, pred ktorými stojí Slovensko a celá Európa," dodal Figeľ.

Pre Kaníka bol Kiskov prejav hlboko ľudský s kritikou súčasného spravovania štátu

"V tomto smere prezident uviedol, že síce sa štát schováva za sociálne heslá, nevie zabezpečiť takú sociálnu pomoc pre tých, ktorí ju potrebujú," povedal pre TASR Kaník. Tvrdí, že v slovách prezidenta na Nový rok bola oprávnená kritika prílišnej byrokratickosti celého štátneho aparátu. Podľa poslanca tá bráni slušným a poctivým ľuďom postupovať vpred a presadzovať svoje nápady. "Celým prejavom sa niesla viera v schopnosti našich ľudí. Viera v to, že sú schopní nájsť unikátne riešenia. Skôr spôsob spravovania štátu alebo vlády im v tom mnohokrát bráni," skonštatoval Kaník. Víta aj to, že Kiska vo svojom prejave nezabudol spomenúť konflikt na Ukrajine. "Vyjadril jednoznačný a celoeurópsky postoj k tomu, že nikto nemôže porušovať územnú celistvosť akejkoľvek krajiny," dodal.

Pre Bugára boli v prejave dva dôležité momenty

"Ten prvý je to, že prezident vyzdvihol demokratické princípy a hodnoty, ktoré sú dôležité aj pre stranu Most-Híd. Je to rozvoj rozmanitosti krajiny, porozumenie, tolerancia, solidarita a dôraz na bezpečnosť a ochranu slabších cez adresnú sociálnu politiku," skonštatoval pre TASR Bugár.

Druhým momentom je podľa poslanca fakt, že Kiska poukázal na potrebu zjednotiť pravidlá dôležité pre život občanov. "Tento prejav vnímam pozitívne. Prezident zdôraznil demokratické princípy, ktoré môžu zvýšiť pocit bezpečnosti," dodal Bugár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok