Palestínsky prezident podpísal Rímsky štatút, USA sú znepokojené

TASR
31.12.2014 23:02

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes podpísal 20 medzinárodných dohovorov, vrátane Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu. Došlo k tomu len deň po tom, ako v Bezpečnostne rade OSN zlyhal pokus o vyhlásenie nezávislosti do roku 2017.

Palestínsky prezident podpísal Rímsky štatút, USA sú znepokojené
SITA/AP

Podpísanie Rímskeho štatútu by mohlo vydláždiť cestu k tomu, aby Medzinárodný trestný súd prevzal jurisdikciu nad zločinmi spáchanými na palestínskych územiach a vyšetroval kroky izraelských a palestínskych vodcov počas konfliktu trvajúceho viac ako desať rokov.

USA sú znepokojené

Spojené štáty dnes označili podpísanie 20 medzinárodných dohovorov palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom za hlboko znepokojivé. Podľa USA nie je tento krok nápomocný pri mierovom procese v danej oblasti, informovala agentúra Reuters.

"Je to eskalujúci krok, ktorý nesplní žiadny z cieľov, o ktoré sa Palestínčania dlho snažia. Kroky ako tento nie sú odpoveďou," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Jeff Rathke.

Netanjahu pohrozil odvetou ohľadom žiadosti Palestíny o vstup do MTS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil dnes reštriktívnymi opatreniami v reakcii na krok palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý podpísal dokument žiadajúci členstvo Palestíny na Medzinárodnom trestnom súde (MTS). Informovala o tom agentúra Reuters.

Netanjahu vo svojom vyhlásení ďalej prisľúbil, že bude brániť izraelských vojakov pred akýmkoľvek potenciálnym trestným stíhaním. Podľa neho by sa však súd mohol zamerať aj na Palestínčanov, keďže Abbás podpísal dohodu o jednote s hnutím Hamas, ktoré Netanjahu označil za "otvorenú teroristickú organizáciu".

"Ten, kto by sa mal báť Medzinárodného trestného súdu v Haagu, je Palestínska samospráva, ktorá sa delí o vládu s hnutím Hamas - teroristickou organizáciou páchajúcou vojnové zločiny ako Islamský štát (IS)," uviedol Netanjahu vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok