Arabské štáty predložili Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie o Palestíne

TASR TA3
30.12.2014 11:40

Skupina arabských štátov pod vedením Jordánska predložila Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie o vytvorení palestínskeho štátu, o ktorom by sa malo hlasovať ešte do konca tohto roku. Oznámila to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Arabské štáty predložili Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie o Palestíne
SITA/AP

Dokument bol oficiálne predložený BR OSN v pondelok večer. Palestínski predstavitelia ešte predtým uviedli, že pôjde o zrevidovanú verziu rezolúcie, ktorú 15-člennému grémiu OSN pred niekoľkými týždňami predložilo Jordánsko.

Upravený návrh pritvrdzuje palestínske stanovisko v otázke Jeruzalema, budúcich hraníc a palestínskych utečencov.
"Hlasovanie sa možno uskutoční v utorok alebo stredu (newyorského času)," uviedol pre TASS zástupca nemenovanej členskej krajiny v BR OSN. Podľa jeho slov bola za týmto účelom vyhotovená už aj tlačená verzia dokumentu.

Zrevidovaný návrh rezolúcie stanovuje 12-mesačnú lehotu na dosiahnutie komplexnej dohody u urovnaní izraelsko-palestínskeho konfliktu. Súčasťou takejto dohody má byť aj vytvorenie Palestíny ako "suverénneho a životaschopného" štátu.


Dokument vyzýva na úplné zastavenie izraelských osídľovacích aktivít na palestínskych územiach okupovaných od roku 1967, vrátane východného Jeruzalema.


Návrh rezolúcie by prešiel, ak by zaň hlasovalo deväť z 15 členov BR OSN. Spojené štáty, ktoré majú v BR OSN právo veta, už však avizovali, že návrh rezolúcie o Palestíne nepodporia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok