Chorváti si prezidenta nevybrali, rozhodne druhé kolo

TA3 TASR
29.12.2014 07:44

Chorváti si v prvom kole volieb nového prezidenta nezvolili. Najviac hlasov získal súčasný prezident Ivo Josipovič, ktorého podporilo 38 percent voličov. Jeho rivalka Kolinda Grabarová Kitarovičová získala o jeden a pol percenta hlasov menej. Súperi si preto zmerajú sily v druhom kole v januári.

Chorvátsky prezident Ivo Josipovič (57) sa stretne s opozičnou konzervatívnou kandidátkou Kolindou Grabarovou-Kitarevičovou (46) v druhom kole prezidentských volieb. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na predbežné oficiálne výsledky volieb.

Josipovič, ktorý má za sebou podporu stredoľavej vlády, vedie s nepatrným náskokom 1,4 percenta. Sociálny demokrat Josipovič získal 38,5 percent hlasov a bývalá námestníčka generálneho tajomníka NATO Grabarová-Kitarevičová 37,1 percent. Ostatní kandidáti ostali v počte hlasov ďaleko vzadu.

Keďže žiaden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, o výsledku sa rozhodne v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční o dva týždne. "Zvíťazili sme v prvom kole a zvíťazíme aj v tom druhom," vyhlásil Josipovič.

Jeho protikandidátka svojim priaznivcom oznámila: "Chorvátsko práve ukázalo, že si praje zmenu. Toto je len začiatok!" Prezidentské voľby boli považované za test pre stredoľavú vládu spájajú s prezidentom, ktorú voliči kritizujú za neschopnosť oživiť ekonomiku vyše rok po vstupu krajiny do Európskej únie. Chorvátsko má jednu z najslabších ekonomík v EÚ, takmer 20-percentnú nezamestnanosť a je šiesty rok v recesii.

Voliči, ktorí dnes prišli hlasovať napriek snehovej búrke a desaťstupňovému mrazu, hovorili, že voľby rozhodnú také témy ako je nezamestnanosť a boj s korupciou. Z takmer 3,8 milióna oprávnených voličov dosiahla voličská účasť okolo 36 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok