Nórske firmy stratili 1 mld eur v dôsledku protiruských sankcií

TASR
27.12.2014 14:43

Západné sankcie proti Rusku v súvislosti s ukrajinskou krízou spôsobili Nórskym firmám straty vo výške okolo 1 miliardy. Informovala o tom agentúra Sputnik.

Nórske firmy stratili 1 mld eur v dôsledku protiruských sankcií
ČTK/PICTURE ALLIANCE

"Straty členských štátov Európskej únie dosiahli 5 miliárd eur. Nórsko, ktoré nie je členom Európskej únie, odhaduje svoje straty na 1 miliardu eur," uviedla ruská obchodná predstaviteľka Tamara Černyšova v rozhovore pre RIA Novosti.

Nórske priame investície do Ruskej ekonomiky sa však aj napriek komplikovanej situácii, spôsobenej západnými sankciami, zvyšujú, upozornila Černyšova. Rovnako sa nijako drasticky nedotkli celkového obchodného obratu.

"Pokračujeme v našej medzisektorovej spolupráci, vrátane regulácie rybolovu, spolupráce v oblasti atómovej bezpečnosti a pripravujeme sa na fórum o turistickom ruchu," dodala.

Černyšova zdôraznila, že protiruské sankcie mali výrazný negatívny vplyv na spoluprácu v energetickom sektore. Šéfovia ruského ropného koncernu Rosnefť a nórskeho štátneho gigantu Statoil sa napriek tomu začiatkom decembra dohodli na pokračovaní spolupráce na projektoch v Barentsovom mori a Ochotskom mori.

Ruský prezident Vladimir Putin v novembri vyhlásil, že Rusko a Nórsko majú rozpracované dobré projekty, a vyjadril nádej, že sa nestratia výsledky spoločnej práce z posledných rokov.

Nórsko je jednou z krajín, ktoré sa pripojili k sankciám proti Rusku v súvislosti s ukrajinskou krízou. Sankcie sa týkajú napríklad energetického sektora a zakazujú vývoz tovarov, služieb a technológií využívajúcich sa pri hĺbkovej ťažbe. Moskva reagovala zákazom dovozu niektorých nórskych výrobkov, napríklad rýb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok