Mario Draghi by mohol opustiť kreslo prezidenta ECB

TASR
25.12.2014 10:31

Odchod Maria Draghiho z postu prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB), či krach Ruska v dôsledku klesajúcich cien ropy a finančných sankcií. Takéto udalosti by mohli mať vážne následky pre finančné trhy, ako aj na ekonomiky európskych štátov. Na dosahy týchto udalostí upozorňuje Saxo Bank vo svojich 10 šokujúcich predpovediach, ktoré vydáva každý rok.

Mario Draghi by mohol opustiť kreslo prezidenta ECB
SITA

"Rok 2015 bude ťažký. Môže to byť aj rok, na ktorý sa budeme pozerať ako na samotné dno, a to vo všetkých smeroch. Inflácia za niekoľko posledných dekád klesla na svoje minimum, tento vývoj nasledovali aj úrokové sadzby a ceny energií sú výrazne nižšie," skonštatoval v predpovediach hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

Banka každoročne vydáva predpovede s cieľom upozorniť investorov, čo by mohli udalosti, ak by k nim došlo, znamenať pre ich investície. "Tieto šokujúce predpovede sa pokúšajú nájsť príklady desiatich pomerne kontroverzných udalostí, ktoré by mohli svet investícií obrátiť hore nohami. Predpovede síce načrtávajú trochu extrémne scenáre, avšak pravdou zostáva, že veľa z nich sa behom rokov naplnilo," doplnil Jakobsen.

Banka napríklad predpovedá, že Draghi opustí ECB, aby sa Nemci stotožnili s kvantitatívnym uvoľňovaním. "Jeho nástupcom sa stane Jens Weidmann z Bundesbank. Draghi bude chcieť uplatniť svoje schopnosti v Taliansku, kde prezident Napoliatno predloží návrh, aby sa Draghi stal jeho nástupcom," uviedol Jakobsen.

Podľa Saxo Bank by sa mohla v roku 2015 zhoršiť aj ekonomická situácia Ruska. "Klesajúce ceny ropy a finančné sankcie zo strany geopolitických protivníkov Ruska spôsobia krach, keď veľké ruské spoločnosti či dokonca sama ruská vláda prestane splácať zahraničné dlhy. Krach podobný tomu v roku 1998 je potrebný pre zabezpečenie budúcnosti krajiny, rovnako tak je ale treba nájsť diplomatické riešenie ukrajinskej otázky," priblížil Jakobsen.

Ďalšou predpoveďou je pád sektora bývania v Británii. "Hrozí, že tamojšia centrálna bank Bank of England zvýši sadzby, čo by v roku 2015 spôsobilo pád trhu bývania a prepad cien až o 25 %," doplnil Jakobsen.

Saxo Bank pritom upozorňuje aj na ďalšie udalosti, ktoré by sa mohli v roku 2015 stať. Napríklad môže dôjsť k ďalším útokom na najväčších hráčov v oblasti elektronického obchodovania. Môžu tak spôsobiť obrovské škody poskytovateľom cloudových služieb. K tohtoročným prognózam tiež patrí vystúpenie Británie z Európskej únie po veľkom celoštátnom úspechu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) vo voľbách. V Európe by sa tiež mohla zatemniť obloha v dôsledku možného výbuchu islandskej sopky Bardarbunga. To by mohlo podľa Saxo Bank vystrašiť investorov, že úroda naprieč Európou bude slabá a ceny obilia sa zdvojnásobia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok