Moskva chce anulovať rozhodnutie o darovaní Krymu Ukrajine

SITA
23.12.2014 18:13

Ruská Rada federácie (horná komora parlamentu) chce zákonom zrušiť rozhodnutie komunistického vedenia Sovietskeho zväzu z roku 1954, ktorým prenechalo správu polostrova Krym Ukrajine.

Moskva chce anulovať rozhodnutie o darovaní Krymu Ukrajine
SITA/AP

Novinárom to v utorok povedala predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková, ktorú citovala agentúra TASS. Ruský senát plánuje hlasovať o novom zákone, ktorý prehlási rozhodnutie vtedajšieho komunistického politbyra pod vedením Nikitu Chruščova za nelegálne, na jar budúceho roku. Na návrhu legislatívy pracuje horná komora, keďže zmena hraníc krajiny je v jej kompetencii.

"Považujeme za nevyhnutné navrhnúť zákon, ktorý potvrdí, že rozhodnutie (o prevode Krymu pod Ukrajinu) bolo nelegálne a neplatné," vyhlásila Matvijenková, podľa ktorej bol tento krok v rozpore s ústavou vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Zmenu hraníc totiž bolo možné urobiť len na základe referenda, čo sa nestalo. Dodala, že nová legislatíva "odstráni historickú nespravodlivosť". Matvijenková zdôraznila, že prijatie zákona sa nijako nedotkne Ukrajiny, keďže Krym a Sevastopoľ boli už v marci opäť pripojené k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok