ADSS sa dištancuje od korupcie pri príprave zmien v druhom pilieri

TASR
29.9.2011 14:45

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) sa dôrazne dištancuje od korupcie, ktorú na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v súvislosti s novelou zákona o starobnom dôchodkovom sporení vyšetruje slovenská polícia.

ADSS sa dištancuje od korupcie pri príprave zmien v druhom pilieri

ADSS verí, že prípad, kedy sa "neznáma skupina" pokúšala ovplyvniť zmeny v druhom pilieri, bude do dôsledkov vyšetrený.

"Je absolútne nepredstaviteľné, aby sa ktorákoľvek spoločnosť takýmto spôsobom pokúšala ovplyvniť znenie zákona. Sme zvedaví, čo vyšetrovanie ukáže a očakávame, že budú vyvodené adekvátne dôsledky," zdôraznil v dnešnom stanovisku ADSS predseda asociácie Peter Socha.

Ako minulý týždeň v piatok (23.9.) informovali spoločne minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) a minister práce Jozef Mihál (SaS), lobistická skupina ponúkla zamestnancovi rezortu práce 20.000 eur za to, že novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení bude v jej prospech. Úradníkovi, ktorý mal novelu pripraviť, ponuku sprostredkoval jeho kolega. Polícia už sprostredkovateľa obvinila z korupcie a hrozí mu dva až päť rokov vo väzení.

Sprostredkovateľ bol podľa Mihála dlhoročným zamestnancom ministerstva. Úradník, ktorému bol úplatok ponúknutý, okamžite informoval ministra a na prípade začala pracovať polícia. V prípade ďalej vystupoval ako agent. "Táto skupina sa snažila ovplyvniť legislatívny proces tak, aby prostriedky sporiteľov mohli byť použité nie celkom korektným spôsobom, v súlade so záujmami tejto skupiny ľudí," priblížil Mihál s tým, že mohlo dôjsť k poškodeniu sporiteľov.

Lipšic odmietol konkretizovať meno spoločnosti, ktorej záujmy mali byť ovplyvnením úradníka naplnené. "Našou snahou je, aby sme vedeli vyšetrovanie rozšíriť aj na osoby, ktoré za touto skupinou stoja," avizoval minulý týždeň Lipšic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok