Bratislavský biskup: Kristus prichádza, aby nám daroval nový život

TASR
23.12.2014 08:10

Kristus prichádza, aby nám daroval nový život. Boh nepohrdol človekom, ba naopak, prijal našu prirodzenosť a ukázal, že chce prebývať v ľudskom srdci - aj tieto slová vyzdvihol pri príležitosti nadchádzajúcich vianočných sviatkov bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák.

Bratislavský biskup: Kristus prichádza, aby nám daroval nový život
SITA/AP

"Ježiš Kristus prišiel do ľudskej biedy. Do nášho egoizmu a pýchy. Jaskyňa, maštaľ a jasle sú obrazom sveta, do ktorého prišiel. Narodil sa do smrti, aby ju premohol. Prijal údel človeka, aby v ňom obnovil svoj pôvodný obraz. Východní ikonopisci na svojich ikonách znázorňujú Krista uloženého v jasliach v pohrebnom rubáši, aby tak zdôraznili túto skutočnosť," povedal Mons. Rusnák.

Slávenie vianočných sviatkov vo východnom obrade je spojené s ľudovými tradíciami, ktoré potvrdzujú skutočnosť, že život človeka bol vždy prepojený s jeho vierou. Predvianočný pôst, ktorý nazývame "filipovka", lebo sa začína v deň sviatku apoštola Filipa (15. novembra), svojím kajúcim charakterom pripomína človeku, že je pozvaný odovzdať Bohu svoj hriech. To je ten najväčší dar Bohu - ak človek svoj hriech vidí, pomenuje a odmietne.

Štedrovečerný stôl, hoci bohato prestretý, dodržiava ešte pôstnu zdržanlivosť, aby vo svojej symbolike vyjadril skutočnosť, že pravá radosť prichádza z narodenia toho, ktorého všetci očakávajú. Po spoločných modlitbách a večeri, ktorá má svoj rituál, sa spievajú koledy a do domov prichádza mládež so svojimi betlehemskými hrami, aby napokon všetci zavŕšili túto radosť v chráme pri "povečerí", ktoré sa začína Izaiášovou piesňou: "S nami Boh, čujte všetky národy a kajajte sa, lebo s nami Boh".


P. Rusnák podčiarkol, že štedrovečerný stôl vždy vyjadroval jednotu. To, že celá rodina sa spolu modlila a večerala, bolo obrazom toho, že aj napriek problémom a ťažkostiam, ktoré život prináša, chcú byť spolu, lebo cítia, že patria k sebe a majú za seba zodpovednosť. Takémuto stolovaniu a sláveniu vždy predchádzalo spoločné zmierenie a vzájomné odpustenie. "Myslím si, že je tomu tak aj teraz. Rodina, ktorá je často rozdelená pre pracovné povinnosti otca či matky, alebo štúdium detí mimo domova, práve teraz, cez vianočné sviatky, nachádza cestu k sebe."


Bratislavský eparcha Peter Rusnák praje všetkým obyvateľom Slovenska k Vianociam pokoj Boží. "Aby v tomto uponáhľanom svete, v ktorom začíname strácať pravé hodnoty života, akými sú zdravá rodina, vzájomná úcta a úprimná láska, počas tohtoročných sviatkov v kruhu svojich blízkych pochopili, že skutočnou hodnotou života je to, ako máme blízko k sebe. A toto nám prináša Kristus, ktorý sa chce narodiť v našich srdciach".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok