BR OSN prvýkrát rokovala o porušovaní ľudských práv v KĽDR

TASR TA3
23.12.2014 06:59

Členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) prehlasovali v pondelok Čínu a prvýkrát v dejinách tohto grémia zaradili do programu rokovania porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei.

Za zaradenie diskusie o situácii v KĽDR hlasovalo 11  členov BR OSN, dvaja boli proti a dvaja sa zdržali hlasovania, informovala agentúra Reuters.

Proti boli Rusko a Čína, ktoré disponujú právom veta, ale keďže pri hlasovaní o procedurálnych otázkach v BR OSN právo veta nemožno uplatniť, Číne pokus o zabránenie rozprave nevyšiel.

"Bezpečnostná rada nie je fórum, ktoré sa má zaoberať otázkami ľudských práv... Mala by sa zdržať všetkého, čo by mohlo spôsobiť eskaláciu napätia,"
povedal pred hlasovaním čínsky veľvyslanec pri OSN Liou Ťie-i.

Podobné procedurálne hlasovanie sa naposledy uskutočnilo v roku 2006, keď BR OSN pridala do svojej agendy situáciu v Mjanmarsku. Rokovania Bezpečnostnej rady o Severnej Kórei sa doteraz obmedzovali na otázky jej jadrového programu, avšak teraz môže BR preverovať všetky aspekty situácie v tejto izolovanej krajine.

Severná Kórea toto rozhodnutie BR podľa agentúry Reuters odmietla prostredníctvom svojho diplomata a varovala, že naň bude reagovať.


Rokovanie o Severnej Kórei sa začalo hneď po hlasovaní. Jeho zvolanie požadoval austrálsky veľvyslanec pri OSN Gary Quinlan a deväť ďalších veľvyslancov z prevažne západných krajín. Severokórejskí diplomati sa na ňom nezúčastnili.


"Dnes sme prelomili mlčanie rady. Zažali sme svetlo a to, čo odhalilo, je desivé,"
povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová. Diskusia v BR OSN na túto tému podľa nej ukazuje, že "rozsiahle a systematické" porušovanie ľudských práv v KĽDR sa stále viac považuje za hrozbu pre medzinárodný mier. Powerová požadovala, aby sa situáciou v KĽDR zaoberal aj Medzinárodný trestný súd.


Powerová zároveň odmietla ako nezmyselnú požiadavku Pchjongjangu na spoločné americko-severokórejské vyšetrovanie hackerského útoku na spoločnosť Sony Pictures a s ňou súvisiacu vyhrážku vážnymi dôsledkami, ak Washington s návrhom nebude súhlasiť.


Vyšetrovacia komisia OSN v správe založenej na desiatkach rozhovorov so severokórejskými exulantmi a odborníkmi a zverejnenej vo februári tohto roka konštatovala, že v KĽDR dochádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Jeho súčasťou je aj systém krutých zajateckých táborov, v ktorých sa nachádza 80.000-120.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok