Podnikateľ opäť unikol vatikánskej ochranke, vyliezol na Chrám sv. Petra

TASR, Youtube
22.12.2014 11:36

Talian Marcello di Finizio už piatykrát unikol pozornosti vatikánskej ochranky a podarilo sa mu dostať na vysoko umiestnenú rímsu na fasáde Chrámu sv. Petra, kde protestoval proti zákonom, ktoré ho podľa jeho slov pripravili o podnik. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podnikateľ opäť unikol vatikánskej ochranke, vyliezol na Chrám sv. Petra
SITA/AP

Nad pápežovým balkónom

Di Finizio sa s použitím horolezeckých lán v nedeľu večer spustil na rímsu zo strechy, ktorá je prístupná turistom. Dnes ráno sa tam ešte stále nachádzal.

Televízny záznam zachytáva, ako sa muž prechádza po rímse a rozpráva do mobilného telefónu. Na sociálnej sieti Facebook zverejnil z výšky vlastnoručne urobenú fotografiu, na ktorej je lano visiace dolu, a ďalšiu snímku, zachytávajúcu jeho chodidlá na kraji rímsy.

Rímsa, kde Di Finizio strávil noc, je presne nad centrálnym balkónom, z ktorého má pápež František predniesť príhovor davu veriacich 25. decembra, na Prvý sviatok vianočný.

Prišiel o licenciu na pláži

Di Finizio tvrdí, že kvôli zmenám v európskych a talianskych zákonoch spred niekoľkých rokov prišiel o licenciu na pláži. Zmeny v legislatíve mali za cieľ zaviesť do tohto sektora viac konkurencie. Protestujúci Talian teraz požaduje stretnutie s premiérom Matteom Renzim, píšu miestne médiá.

Je to už mužova piata takáto protestná akcia vo Vatikáne za posledných niekoľko rokov, naposledy ju podnikol v máji.
Počas predchádzajúcich protestov sa spustil na bok kupoly spomínaného obrovského chrámu a zostal tam niekoľko dní. Potom ho polícia presvedčila zísť dolu.

detail.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok