Real získal v roku 2014 štvrtú trofej, Kroos má unikát

TA3 SITA
21.12.2014 09:12

Real Madrid triumfoval na MS klubov a vyhral 22. súťažných zápasov v rade, Casillas odchytal za biely balet 700 stretnutí.

Real Madrid je momentálne najlepším futbalovým tímom sveta, potvrdil to aj víťazstvom 2:0 nad argentínskym San Lorenzomv sobotňajšom finále šampionátu klubov v marockom Marrákeši. Do zbierky získalo španielske mužstvo túto trofej premiérovo, v minulosti vyhralo trikrát Interkontinentálny pohár, predchodcu súčasných MS klubov. Po Lige majstrov, Európskom superpohári a Španielskom pohári si zabezpečil Real štvrtú trofej v roku 2014 a zlepšil svoje doterajšie maximum v počte získaných primátov v jednom kalendárnom roku z 1998 a 2002. "Dokázali sme, že sme najlepším tímom na svete, čo je neskutočné. Máme za sebou skvelý rok, dosiahli sme v ňom veľa úspechov a dúfam, že ďalšie nás čakajú," povedal Gareth Bale. Walesan zvýšil v 51. min finále proti San Lorenzu na 2:0. Skóre otvoril v prvom polčase obranca Sergio Ramos.

Pri svojej jedinej predchádzajúcej účasti na majstrovstvách sveta klubov obsadili v roku 2000 Madridčania štvrté miesto (v dueli o bronz podľahli mexickému tímu Necaxa Aguascalientes). Ako devätnásťročný mladík vtedy nechýbal v mužstve brankár Iker Casillas. "Pamätám si na ten turnaj a odvtedy som dúfal, že raz získam aj túto trofej. Teraz už budem mať fotografiu v historických knihách aj s ňou," povedal Casillas, ktorý v sobotu odchytal jubilejný 700. zápas za biely balet.

Súčasný tréner Realu Carlo Ancelotti už poznal chuť víťazstva na tomto podujatí, dokázal to v roku 2007 práve s milánskym AC. Portugalská hviezda Realu Cristiano Ronaldo sa stal štvrtým hráčom s dvoma celkovými úspechmi na MS klubov s dvoma rôznymi tímami, predtým sa tešil už v roku 2008 v drese anglického Manchestru United. V aktuálnom ročníku Primera División nastrieľal už 25 gólov, len o jeden menej než celé San Lorenzo v nedávno skončenom ročníku najvyššej argentínskej súťaže. V tomto kalendárnom roku dal C. Ronaldo už 61 gólov, za svojím minuloročným maximom zaostáva o osem presných zásahov. V semifinále ani vo finále sa gólovo v Maroku nepresadil, ak by sa mu to v sobotu proti San Lorenzu podarilo, bol by po Filippovi Inzaghim a Lionelovi Messim iba tretím hráčom, ktorý skóroval v dvoch rôznych finále na MS klubov.

Nemecký defenzívny stredopoliar Toni Kroos je prvým futbalistom v histórii, ktorý trofej na tímovom šampionáte získal vo dvoch rokoch po sebe. Vlani sa radoval ešte ako hráč Bayernu Mníchov. Kroos sa tento rok navyše stal aj majstrom sveta s nemeckou reprezentáciou. "Mám za sebou skutočne špeciálny rok. Tento triumf je pre všetkých madridistov. Vďaka za vašu podporu," odkázal prostredníctvom Facebooku Kroos.

Futbalisti Realu Madrid pokračujú v spanilej jazde, dosiahli už 22. víťazstvo v súťažnom zápase v rade. Hráči "bieleho baletu" doslova valcujú svojich súperov: pri spomenutých výhrach majú neuveriteľné skóre 80:10. Úradujúci kontinentálny šampión Real je stopercentný od prehry 1:2, ktorú inkasoval 13. septembra doma od mestského rivala Atlética. "Titul klubových majstrov sveta si zaslúžime najmä za spôsob, akým sme hrali vo finále. Cítili sme zodpovednosť, keďže to bol dôležitý zápas. San Lorenzo sa nás snažilo rozhodiť viacerými faulami, protestami či zdržiavaním. Vedeli sme, čo nás čaká, preto sme boli trpezliví a čakali na naše príležitosti. Aj v roku 2015 sa chceme udržať na víťaznej vlne," uviedol stredopoliar Realu Isco.

Na MS klubov FIFA dominoval po siedmy raz európsky tím: dvakrát sa podarilo uspieť FC Barcelona (2009, 2011), okrem Realu Madrid raz triumfovali aj AC Miláno (2007), Manchester United (2008), Inter Miláno (2010) a Bayern Mníchov (2013). Štyri tituly získali juhoamerické mužstvá, vždy išlo o brazílske kluby: dvakrát Corinthians (2000, 2012), raz FC Sao Paulo (2005) a Internacional (2006).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok