Sekera strelil premiérový gól v sezóne, trojbodový Gáborík

SITA, nhl.com, TASR
19.12.2014 08:14

V nočných zápasoch zámorskej NHL sa darilo slovenským hokejistom. Najviac sa blysol útočník Marián Gáborík, ktorý dvoma gólmi a asistenciou potiahol Los Angeles Kings k víťazstvu nad St. Louis 6:4.

Sekera strelil premiérový gól v sezóne, trojbodový Gáborík
SITA/AP

Tridsaťdvaročný kanonier, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu duelu, strelil v prebiehajúcej sezóne už deväť gólov a v 21 zápasoch má na konte dokopy 14 bodov. V stretnutí žiarili aj Gáboríkovi spoluhráči z útoku, slovinský center Anže Kopitar nazbieral päť bodov (1+4) a Jeff Carter štyri (1+3). "Králi" vďaka triumfu poskočili na 8. miesto Západnej konferencie, ktoré zaručuje postup do play off.

Darilo sa aj obrancovi Andrejovi Sekerovi, ktorý prispel gólom a asistenciou k víťazstvu Caroliny Hurricanes v domácom zápase nad Torontom Maple Leafs 4:1. Pre dvadsaťosemročného beka to bol premiérový presný zásah v prebiehajúcej sezóne, celkovo nazbieral v 29 dueloch 12 bodov. V drese hostí sa predstavil Richard Pánik, ale na ľade strávil iba šesť minút a skončil bez bodového zápisu. Tomáš Kopecký sa podieľal asistenciou, svojou štvrtou v sezóne, na triumfe Floridy Panthers na ľade Philadelphie Flyers 2:1 po predĺžení a nájazdoch.

Hokejisti Los Angeles prehrávali doma so St. Louis už 0:3, ale napokon odchádzali z ľadu ako víťazi. Významne prispel k triumfu 6:4 Gáborík, ktorý má v posledných zápasoch poriadne "horúcu" hokejku. Slovenský kanonier prekonal veterána v bránke Blues Martina Brodeura dvakrát a natiahol svoju gólovú sériu na tri zápasy, v ktorých skóroval dokopy päťkrát. V oboch prípadoch prejavil inštinkt strelca a pri gólových dorážkach bol vždy v správnom čase na správnom mieste. Gáborík znížil na 1:3 a vyrovnal na 3:3. "Bluesmani" ešte raz viedli, ale v tretej časti už skórovali len "králi." Víťazný gól dal obranca Jake Muzzin, ktorý si v presilovke položil súpera a trafil presne do vinkla. Pôvodne si pri tomto góle pripísal asistenciu aj Gáborík, ale napokon sa ukázalo, že sa puku nedotkol a nepridal tak štvrtý bod v zápase. Víťazstvo poistil kurióznym gólom zo stredného pásma Dwight King, keď puk po jeho strele dostal od ľadu neočakávaný odraz a Brodeur bol bez šance. "Verili sme si, že to môžeme otočiť a nevzdali sme sa ani za stavu 0:3. To bolo dôležité," povedal Gáborík pre LA Times. Kings prišli v priebehu zápasu o obrancu Robyna Regehra, ktorý pri blokovaní strely utrpel zranenie hornej časti tela.


Carolina zdolala Toronto 4:1 a ukončila šesťzápasovú sériu prehier. Po dlhom čase sa do streleckej listiny zapísal Andrej Sekera, ktorý zaznamenal svoj prvý gól v sezóne a skóroval prvýkrát po 43 zápasoch. Slovenský obranca počas presilovky prekonal v 52. minúte presnou strelou švihom brankára Jonathana Berniera a zvýšil na 3:1. Gólová poistka hráčov Hurricanes upokojila a triumf spečatil do prázdnej bránky Elias Lindholm. "Viac ako gól ma teší víťazstvo. Som šťastný, keď vyhrávame a v poslednom období sme dôvod na radosť nemali," povedal pre web newsobserver.com Sekera, ktorý v minulej sezóne strelil 11 gólov. Okrem presného zásahu zaznamenal aj asistenciu na gól Justina Faulka v oslabení. Carolina vyhrala prvýkrát od 2. decembra, zaujímavosťou je, že posledné tri víťazstvá dosiahli Hurricanes proti top tímom NHL Pittsburghu, Nashvillu a Torontu. Hurricanes pár hodín pred zápasom vymenili 32-ročného obrancu Jaya Harrisona do Winnipegu za 6. kolo draftu 2015. Podľa portálu thefourthperiod.com sa vedenie Caroliny usiluje o podpis novej zmluvy so Sekerom a českým útočníkom Jiřím Tlustým. Obaja majú kontrakty do konca sezóny.


Druhé víťazstvo v nájazdoch za sebou si pripísali hokejisti Floridy, ktorí vyhrali vo Philadelphii 2:1. V šiestej sérii rozhodol Dave Bolland. "Panteri" v predchádzajúcom stretnutí zdolali Washington v maratónskych nájazdoch, ktoré trvali 20 sérií a zapísali sa do rekordných tabuliek ako najdlhšie v histórii NHL. Na jedinom góle Floridy v riadnom čase mal podiel slovenský útočník Tomáš Kopecký, ktorý v 10. minúte vypálil z ostrého uhla, Steve Mason jeho strelu len vyrazil a Scottie Upshall svojím dôrazom otvoril skóre duelu. Kopecký zaznamenal štvrtú asistenciu v sezóne. Slovenský útočník sa v druhej tretine postaral o ďalší pekný moment, keď ponad bránku vtipne prihral do šance Upshallovi, ale ten bejzbalovým úderom zo vzduchu neskóroval. Brankár domácich Roberto Luongo inkasoval góly len od najproduktívnejšieho hráča NHL Jakuba Voráčka, ktorý ho prekonal v riadnom čase aj v nájazdoch. Luongo zaznamenal 385. víťazstvo v kariére a v historických tabuľkách sa dotiahol na dvanásteho Mika Vernona. Flyers prehrali v tejto sezóne všetkých päť nájazdov a celkovo v tejto disciplíne ťahajú aj z minulej sezóny 10-zápasovú neúspešnú sériu. Naposledy sa tešili v rozstrele takmer pred rokom 30. decembra 2013.


Brankár Pittsburghu Marc-Andre Fleury zaznamenal čisté konto v zápase, v ktorom pôvodne ani nemal nastúpiť. Lekári len pár hodín pred zápasom odobrili jeho štart, pretože mal negatívny test na mumps. Fleury chytil všetkých 29 striel hokejistov Colorada a zaslúžil sa o víťazstvo 1:0 po predĺžení. Brankár Penguins vychytal už šiesty shutout v sezóne, čím už teraz prekonal svoje kariérne maximum. O víťazstve "tučniakov", ktorí počas zápasu dominovali a vypálili až 48 striel na bránku, rozhodol Blake Comeau a tešil sa z 11. gólu v sezóne. Penguins sa predstavili už aj s kapitánom Sidneym Crosbym, ktorý pre mumps vynechal tri zápasy. Obranca Colorada Brad Stuart sa stal 293. hráčom a 100. zadákom, ktorý odohral 1000 zápasov v NHL.


Víťazné ťaženie Columbusu zastavil Washington, ktorý v gólovo bohatom zápase vyhral na ľade Blue Jackets 5:4 po predĺžení. O všetkom rozhodol v 42. sekunde nadstaveného času Eric Fehr a tešil sa z tretieho víťazného gólu v sezóne. Columbus prehral prvýkrát po siedmich víťazstvách, premiérový gól v kariére strelil v jeho drese Michael Chaput, na hranicu 100 gólov sa dostal Nick Foligno.


Anaheim vyhral v Montreale 2:1, keď víťazný gól strelil Matt Beleskey. Útočník Ducks má životnú sezónu a zaznamenal už 15 presných zásahov. Symbolické úvodné buly zápasu hodil bývalý kapitán Canadiens, fínsky útočník Saku Koivu, ktorý nedávno ukončil kariéru a prišiel sa rozlúčiť s fanúšikmi Montrealu. Výber zápasu nebol náhodný, pretože svojich posledných päť sezón v NHL obliekal Koivu práve dres "káčerov." Montreal okrem prehry mrzí aj strata najproduktívnejšieho hráča Maxa Paciorettyho, ktorý má po strete s Clayton Stonerom podozrenie na otras mozgu.

O tesnom víťazstve San Jose nad Edmontonom 4:3 rozhodli dva bleskové góly nováčikov. V 49. minúte vyrovnal svojím prvým zásahom v kariére Matt Tennyson a o 34 sekúnd udrel Barclay Goodrow. "Olejári" prehrali 17 z posledných 18 zápasov a nepomohlo im ani odvolanie trénera Dallasa Eakinsa.


Výsledky štvrtkových stretnutí zámorskej hokejovej NHL: 

Carolina - Toronto 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)
Góly: 12. Terry (E. Staal, Gerbe), 14. Faulk (Dwyer, SEKERA), 52. SEKERA (Faulk, Gerbe), 59. Lindholm (E. Staal, Hainsey) - 37. Phaneuf (Holland, Franson) 
Andrej Sekera (Carolina) odohral 22:58 min, 1+1, 1 strela, Richard Pánik (Toronto) odohral 6:00 min 

Columbus - Washington 4:5 po predĺžení (0:2, 2:0, 2:2 - 0:1)
Góly: 29. J. Johnson (Foligno, Wisniewski), 32. Foligno (Connauton, Johansen), 41. Foligno (Morin, Gibbons), 56. Chaput (Boll, Calvert) - 10. J. Ward (Fehr, Alzner), 20. Chimera (Latta, Orpik), 48. Alzner (Latta, Chimera), 57. Brouwer (M. Green), 61. Fehr (M. Green) 

Philadelphia - Florida 1:2 po sam. nájazdoch (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 25. Voráček (Bellemare, Grossmann) - 10. Upshall (T. KOPECKÝ, Olsen), rozhodujúci sam. nájazd Bolland 
Tomáš Kopecký (Florida) 0+1, odohral 12:42 min, 2 strely, +1 

Pittsburgh - Colorado 1:0 po predĺžení
Gól: 63. Comeau (Malkin, Scuderi) 

Montreal - Anaheim 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Góly: 46. Desharnais (A. Markov, Galchenyuk) - 9. Lindholm (Getzlaf), 49. Beleskey (Rakell, Smith-Pelly) 

Los Angeles - St. Louis 6:4 (1:3, 2:1, 3:0)
Góly: 18. GÁBORÍK (Carter, Kopitar), 27. Kopitar (GÁBORÍK, Carter), 36. GÁBORÍK (Doughty, Kopitar), 41. Carter (Kopitar), 49. Muzzin (Carter, Kopitar), 53. King (Stoll) – 14. Backes (Bouwmeester, Pietrangelo), 15. Jaškin (Lindbohm, Berglund), 17. Shattenkirk (Steen, Šťastný), 37. Lehterä (Tarasenko). Brankári: Quick - Brodeur, strely na bránku: 37:28, 18.230 divákov.

San Jose - Edmonton 4:3 (0:1, 2:2, 2:0)
Góly: 26. Sheppard (Goodrow, M. Karlsson), 28. Couture (Dillon), 49. Tennyson (Wingels, Vlasic), 50. Goodrow (Burns, M. Karlsson) - 15. Gordon (Perron, Petry), 29. Pinizzotto (Hendricks, J. Schultz), 30. Nugent-Hopkins (Eberle, Perron)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok