Simpsonovci oslavujú 25 rokov, môžu vydržať desaťročia

TA3
17.12.2014 20:24

Presne pred štvrťstoročím v USA odvysielali prvú epizódu Simpsonovcov. Najdlhšie vysielaný animovaný seriál sveta je dnes fenoménom. Na milosť ho po rokoch vzali aj konzervatívni ľudia, ktorí bláznivú rodinku dlho kritizovali. Dodnes totiž zostala pokope.

Simpsonovci oslavujú 25 rokov, môžu vydržať desaťročia
SITA/AP

Inšpirácia vlastnou rodinou

Tvorcom Simpsonovcov je karikaturista Matt Groening. Inšpiráciou pre hlavné postavy bola jeho rodina. Homer má niekoľko vlastností jeho otca, Marge jeho matky a dve sestry boli predlohou pre Lisu a Meggie. Niektoré vlastné charakteristiky Groening preniesol na hviezdu seriálu - výtržníka Barta.

V seriáli sa za tie roky objavilo mnoho vedľajších postáv, nejde len o širšiu rodinu Simpsonovcov alebo obyvateľov mestečka Springfield. Svoje kreslené náprotivky majú mnohí politici, speváci, herci a ďalšie verejné osoby. Známym sa seriál stal aj reakciami na súčasné dianie v politike, či šoubiznise.

Na to, ako sa mal do seriálu dostať spevák Jon Bon Jovi, zaspomínal scenárista a výkonný producent Al Jean. „Povedal, prosím, napíšte mi scenár. Tak sme to urobili, ale on to odmietol. Počas epizódy bol pokrytý špagetami,  možno sa mu to nepáčilo.“ Na maniere a požiadavky hviezd však tvorcovia seriálu nikdy nedali.

Seriál si obľúbili aj konzervatívci

Popularitu a vysokú sledovanosť mal seriál od počiatočnej epizódy, ale nebol vždy široko akceptovaný. Al Jean spomína, ako jeho dcéra a jej spolužiaci nemohli nosiť do školy tričko so Simpsonovcami. Učitelia považovali šou za vulgárnu.

Po desaťročiach sa doba zmenila. Jeana jeho najmladšia dcéra žiada, aby poslal suveníry so Simpsonovcami do školskej aukcie. Konzervatívne zmýšľajúci ľudia si rodinku po rokoch obľúbili, hoci na začiatku bola terčom kritiky. Simpsonovci totiž napriek všetkému, čo prežili, držia pri sebe a majú sa radi.

TV_Critics_Watch-The_Simpsons-9a623a35df26444f9c7969e06d0804bd.JPEG

Bart osobnosťou roka

Seriál dostal doteraz desiatky cien Emmy, má aj svoju hviezdu na chodníku slávy. V roku 1998 časopis Time vyhlásila Barta Simpsona za najvplyvnejšiu osobu roka.

„Myslím si, že existuje veľmi veľa faktorov, prečo sú úspešní, ale zásadnou vecou je, že sú skutočne zábavní. Od samotného začiatku sa táto komédia robila spôsobom, akým sa to nikdy predtým nerobilo. Odvážila sa byť vtipná spôsobom, akým detské komiksy nikdy neboli a je stále odvážnejšia, “ povedal jeden zo scenáristov Josh Weinstein, keď sa ho pýtali na tajomstvo seriálu.

To je aj jedným z dôvodov, prečo je animovaný seriál populárny nielen medzi tínedžermi, ale aj dospelými. Weinstein pracoval v tandeme s Billom Oakleym na seriáli v zlatých rokoch šou v polovici 90. rokov.

Začiatok tvorby úspešného seriálu popísal takto: „S Billom sme napísali prvý náčrt epizódy a bol dosť dobrý, ale skutočne vynikajúcim sa stal, až keď sa dostal do miestnosti plnej spisovateľov. Nachádzalo sa tam 10 najzábavnejších scenáristov vôbec – bol to panteón bohov komédie.“

Nikdy nezostarnú

Aj po 25 rokoch zostáva v centre pozornosti hlava rodiny, ktorá miluje pivo, jeho manželka s vysoko sa týčiacim účesom, problematický desaťročný syn, či intelektuálne nadpriemerná dcéra.

„Milióny ľudí videli Simpsonovcov rásť štvrťstoročie. A keď hovorím rásť, myslím tým vlastne zostať úplne rovnakými. Samozrejme, Homer a Marge sú bez veku, Líza a Bart sú stále zaseknutí v druhom a štvrtom ročníku, Maggie nikdy nevyrastie z modrých dupačiek a nestratí cumeľ. To ale neznamená, že nebol začiatok simpsonovskej ságy. Homer a Marge mali prvé rande, prvý bozk a prvú svadbu. Bart vytiahol z talóna svoj prvý žart, spôsobil prvý medzinárodný škandál. Líza zahrala svoje prvé saxofónové sólo, prvýkrát sa zúčastnila protestu a zažila prvé z mnohých sklamaní. A Maggie povedala svoje prvé slovo, ale len v súkromí,“ uviedol tvorca seriálu Groening (na fotke).

Simpsons-The_Real_Springfield-74ecb527b1e445688822cd4594097839.JPEG

Celoživotný seriál?

Jean pracoval na 500 epizódach a optimizmus do budúcnosti ho neopúšťa. „V šoubiznise sa musíte správať, akoby každý deň bol váš posledný, ale my dávame záruku na 26 sezón seriálu. Máme dobré hodnotenia, takže nevidím dôvod, prečo by sme nemali ísť do tridsiatej... a vlastne prečo nie do 40 alebo dokonca 50 sezóny. “ Médiami pred časom prebehla správa, že seriál 25. sériou skončí. To však nenastalo, v súčasnosti sa vysiela 26.

Z popularity seriálu ťaží mnoho marketingových produktov a nielen tých legálnych. „Všade okolo sú tričká s Bartom Simpsonom a niektoré sú nakreslené ľuďmi, ktorí dokonca kreslia horšie ako ja,“ zavtipkoval Groening.

Známym sa stal seriál aj vďaka mnohým vtipným výrokom. Poznáte tieto?

Homer telefonuje: „Operátor? Dajte mi číslo na číslo 911.“

Homer čelí mikrovlnke: „Štyridsať sekúnd? Ale ja to chcem hneď!“

Homer kára Barta: „Takže Bart, keďže si zlomil dedovi zuby, on teraz zlomí tie tvoje.“

Homer nadšene pred Bartom: „Bart, s desaťtisíc dolármi by sme boli milionári. Mohli by sme si kúpiť všetky užitočné veci... ako napríklad lásku.“

Homer: „Celý život som mal jeden sen: dosiahnuť svoje vysnívané ciele.“

Homer rekapituluje deň pred manželkou Marge: „Myslím, že najsmutnejší deň v mojom živote bol, keď som si uvedomil, že môžem poraziť otca vo väčšine vecí. Bart toto zažil v štyroch rokoch.“

Homer: „Odpoveď na životné problémy nie je na dne fľaše, ale v televízii.“

Homer: „Bežne sa nemodlím, ale ak si tam hore, prosím, zachráň ma, Superman.“

Bart: „Nezabúdajme na skutočný význam Vianoc: Narodenie Santa Clausa.“

Bart: „Vnútri každého ťažkého kriminálnika bije srdce desaťročného chlapca.“


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok