Útočníka z kaviarne austrálske úrady dobre poznali, podľa premiéra bol ťažko narušený

TASR SITA TA3
16.12.2014 09:17

Útočník známy ako šejk Haron bol austrálskym úradom dobre známy. Priznal to po krvavom skončení 16-hodinovej rukojemníckej drámy premiér Tony Abbott. Polícia drámu vyšetruje, život v Sydney sa vracia do starých koľají. V meste Canberra však vyvolal ďalší poplach podozrivý balík.

Útočníka z kaviarne austrálske úrady dobre poznali, podľa premiéra bol ťažko narušený
SITA/AP

Dráma, ktorú svetové médiá nazvali "Sydney siege", v obrazoch

Čelil obvineniam z mnohých sexuálnych útokov

Počas rukojemníckej drámy v pondelok traja ľudia zomreli a ďalší štyria utrpeli zranenia. Útočníka, ktorým bol podľa policajných zdrojov imigrant z Iránu Man Haron Monis, policajti zastrelili. Útočník mal na sebe oblečenú hrubú čiernu vestu, čo u polície vyvolalo podozrenie, či neobsahuje výbušniny.

"Páchateľ bol dobre známy štátnym úradom, aj úradom Commonwealthu," povedal Abbott novinárom počas krátkej tlačovej konferencie v Canberre. "Mal dlhú históriu násilnej trestnej činnosti, posadnutosti extrémizmom a duševnej nestability," dodal predseda austrálskej vlády.

"Tieto udalosti ukazujú, že aj krajina tak slobodná, otvorená, veľkorysá a bezpečná, ako je naša, je zraniteľná činmi politicky motivovaného násilia," povedal Abbott.

V prípade páchateľa ide o muža čeliaceho vyše 40 obvineniam zo sexuálneho útoku a nevhodného správania. Známy je tiež tým, že posielal nenávistné maily rodinám austrálskych vojakov, ktorí zomreli v zahraničí. Monisa navyše minulý rok obvinili z podielu na vražde jeho bývalej ženy, ktorú dobodali a podpálili v byte v Sydney. Podľa médií sa sám označoval za "spirituálneho liečiteľa". Politický azyl v Austrálii dostal v roku 1996.

Začalo sa vyšetrovanie drámy

Austrália spustila vyšetrovanie policajnej operácie, ktorá ukončila rukojemnícku drámu v kaviarni v Sydney. Tá si vyžiadala okrem útočníka dve obete, keď policajné komandá v utorok skoro ráno vtrhli do budovy Lindt Chocolat Cafe v centre metropoly.

Obete identifikovali ako 34-ročného manažéra kaviarne Toriho Johnsona a 38-ročnú právničku Katrinu Dawsonovú. Zahynul aj útočník, päťdesiatnik Monis.

Všetky vlajky na vládnych budovách vejú na pol žrde, položením kvetov k provizórnemu pamätníku si obete uctil aj premiér Tony Abbott. Polícia vyšetruje tiež motívy páchateľa, ktorý 16 hodín držal v kaviarni 17 rukojemníkov, niektorým sa podarilo utiecť skôr.

Balík na ministerstve vyvolal poplach

Podozrivý balík, ktorý sa našiel v budove austrálskeho rezortu diplomacie v Canberre, neobsahoval žiadnu bombovú nálož. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu.      

Balík sa dnes našiel v jedálni budovy ministerstva zahraničných vecí a obchodu v Bartone na predmestí austrálskej metropoly Canberra.      

Ministerstvo dočasne evakuovali a bezpečnostné sily zablokovali niekoľko okolitých ulíc. Obsah balíka preskúmali pyrotechnici, ktorí v ňom nenašli výbušné zariadenie ani nijaké podozrivé látky. Austrália je pre rukojemnícku drámu v pohotovosti.

O atmosfére sme sa rozprávali s novinárom Oliverom Šolcom, ktorý žije v Sydney

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok