Čína bude rozvíjať vzťahy s Kazachstanom i východnou Európou

TASR
14.12.2014 17:13

Čína chce upevňovať hospodárske vzťahy s Kazachstanom. Agentúra Reuters informuje, že to bude jeden z cieľov návštevy Astany, ktorú dnes začal premiér Li Kche-čhiang.

Čína bude rozvíjať vzťahy s Kazachstanom i východnou Európou
SITA

Čínske zdroje neuviedli podrobnejšie informácie, ale očakáva sa, že sa príležitosť využije na podpísanie 30 dohôd o spolupráci, ktorých hodnota sa odhaduje na 10 miliárd USD (8,03 miliardy eur).

Premiér Li uviedol, že čínsko-kazašská hospodárska spolupráca sa zvyšuje medziročne o 20 %. Kazachstan sa stal spomedzi členov Spoločenstva nezávislých štátov druhým najväčším čínskym obchodným partnerom. Čína je najväčším dovozcom tovarov na kazašský trh a je druhým obchodným partnerom Kazachstanu.

Námestník ministra zahraničných vecí Čcheng Kuo-pching vyzdvihol zámer vybudovať spoločné logistické centrum a poukázal na nevyhnutnosť prepojenia oboch krajín diaľnicou, železnicou, leteckými linkami, ropovodom a plynovodom.

Premiér Li počas sedemdňovej pracovnej cesty príde aj na summit s predstaviteľmi krajín východnej Európy v Srbsku. Po ňom odcestuje do Thajska na stretnutie s predstaviteľmi krajín Strednej a juhovýchodnej Ázie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok