Letecká doprava nad Britániou sa vracia do normálu

TA3
13.12.2014 17:51

Napriek tomu aj dnes museli na najvyťaženejšom európskom letisku- londýnskom Heathrow zrušiť asi 40 letov. Príčinu technických problémov úrady stále zisťujú.

Chaos v leteckej doprave v Londýne spôsobila počítačovú chyba

Príčinou piatkovej mimoriadnej situácie, keď britské úrady museli dočasne uzatvoriť vzdušný priestor nad Londýnom, bola chyba v počítačovom systéme, informovala dnes Národná služba pre kontrolu leteckej dopravy (NATS) s tým, že šlo o bezprecedentnú situáciu.

Problém vznikol, keď sa počítačové systémy v centre riadenia letov NATS v Swanwicku prepínali z pohotovostného do prevádzkového režimu, v dôsledku čoho došlo k zlyhaniu celej siete. Kontrolóri tak nemali prístup k všetkým údajom týkajúcim sa jednotlivých letových plánov, čo výrazne zvýšilo ich pracovnú záťaž. V záujme bezpečnosti NATS okamžite podnikla kroky, ktorých výsledkom bola redukcia letov z Británie a do Británie.

Počítačový systém pracuje normálne už od piatka večera, ale aj dnes bolo zrušených asi 38 z 1300 plánovaných letov. Letecké spoločnosti dnes okrem toho ešte stále riešili následky piatkového výpadku, v dôsledku ktorého sa lietadlá a ich posádky nachádzajú inde, ako mali byť.

Heathrow patrí k najrušnejším letiskám Európy a aby dostalo uviaznutých cestujúcich do vzduchu povolalo do služby posily pracovníkov. Letisko Heathrow je vyťažené takmer na maximum a hoci uzavretie vzdušného priestoru nad Londýnom trvalo iba 35 minút, zrušené lety nemalo pre zaplnenú kapacitu kam presunúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok