Európski šéfovia diplomacie budú hovoriť o hrozbe Islamského štátu

TASR
13.12.2014 11:57

Na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli v pondelok 15. decembra zhodnotia politiku Európskej únie a kroky, ako reagovať na zásadnú hrozbu, ktorú predstavuje IS pre celý región.

Európski šéfovia diplomacie budú hovoriť o hrozbe Islamského štátu
SITA

Na rokovanie odcestuje v nedeľu (14.12.) minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Informoval o tom Tlačový odbor MZV.

Venovať sa budú tiež vývoju v Líbyi a procesu rozširovania Európskej únie na západnom Balkáne, pričom zvýšenú pozornosť budú venovať otázkam európskeho smerovania a povolebného vývoja v Bosne a Hercegovine (BaH), ktorá v integračnom procese dlhodobo zaostáva.

Krajina uviazla na ceste k želanému členstvu v EÚ pred siedmimi rokmi, pretože sa jej vedenie nedokázalo dohodnúť na tom, ako zmeniť ústavu, aby poskytovala rovnaké práva menšinám a ako posilniť ústredné inštitúcie, aby krajina lepšie fungovala. V októbri sa tam konali všeobecné voľby. Novozvolení členovia trojčlenného predsedníctva BaH sa v novembri ujali funkcie so sľubom, že ukončia dlhoročnú patovú situáciu a oživia reformy, ktoré priblížia krajinu k členstvu v únii.

Ministri zahraničných vecí EÚ tiež zhodnotia posledný vnútropolitický vývoj na Ukrajine a možnosti ďalšej pomoci pri riešení konfliktu na východe krajiny. Neobídu ani problematiku šírenia eboly v západnej Afrike.

Lajčák odcestuje z Bruselu do Kyjeva, kde v utorok (16.12.) povedie návštevu ministrov Vyšehradskej štvorky na Ukrajine. Pôjde o jednu z prvých zahraničných návštev po sformovaní novej ukrajinskej vlády. Diskutovať sa bude o možnosti konkrétnej podpory ukrajinským reformám v oblastiach, kde má každá krajina V4 najlepšiu expertízu na základe vlastnej transformácie a vykonaných reforiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok