Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o zriadení misie v Afganistane

TASR
13.12.2014 09:29

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) schválila v piatok rezolúciu o zriadení misie nazvanej Rozhodná podpora, ktorá bude v Afganistane zabezpečovať výcvik, poskytovať pomoc a poradenstvo tamojším poriadkovým silám. Tie po ukončení medzinárodnej misie ISAF prevezmú plnú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o zriadení misie v Afganistane
SITA/AP

Bezpečnostná rada jednomyseľne schválila text rezolúcie vítajúcej dohodu medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Afganistanom o zriadení nebojovej misie, ktorou sa od 1. januára obmedzí úloha NATO v Afganistane na výcvik, pomoc a poradenstvo.

Bezpečnostná rada zároveň privítala ochotu medzinárodného spoločenstva naďalej poskytovať podporu Afganistanu aj napriek tomu, že 31. decembra sa končí 13 rokov trvajúce pôsobenie medzinárodných síl ISAF, ktoré v Afganistane plnili bojové úlohy.

Úlohy misie Rozhodná podpora zostane v Afganistane plniť približne 12.500 zahraničných vojakov, z toho 9800 Američanov a 800 Nemcov. Zvyšok kontingentu budú tvoriť príslušníci ostatných spojeneckých armád NATO.

Koaličné sily nebudú v Afganistane viesť vojenské operácie, ale v prípade útoku sa budú aktívne brániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok