Slovenské hádzanárky po skvelom obrate proti Srbsku postúpili

TASR TA3
12.12.2014 21:56

Slovenské hádzanárky postúpili na ME v Maďarsku a Chorvátsku do nadstavbovej fázy. V piatkovom rozhodujúcom súboji o postup zo základnej D-skupiny vyhrali v Osijeku nad vicemajstrom sveta Srbskom po veľkej dráme 23:21 a v tabuľke obsadili s dvoma bodmi tretie miesto.

Slovenské hádzanárky po skvelom obrate proti Srbsku postúpili
TASR/Pavel Neubauer

V hale Gradski vrt prehrávali Slovenky v polčase o päť gólov, ale v druhom ukázali skvelý obrat. Najlepšou strelkyňou SR bola Lýdia Jakubisová s ôsmimi gólmi. Na zverenky trénera Dušan Poloza čakajú v II. štvrťfinálovej skupine v Záhrebe ďalšie tri zápasy postupne s Holandskom (nedeľa 14. 12. o 18.00 h), Švédskom (utorok 16. 12. o 18.00 h) a Nemeckom (streda 17. 12. o 20.15 h).

Do tabuľky sa im započítajú prehry s Francúzskom (18:21) i Čiernou Horou (24:28). Z dvoch šesťčlenných štvrťfinálových skupín vzídu semifinalisti ME. O medaily sa bude hrať v Budapešti. Skupinu vyhralo Francúzsko po triumfe nad obhajcom titulu Čiernou Horou 24:20.

D-skupina:
Srbsko - Slovensko 21:23 (11:6)
Najviac gólov Srbska: Cvijičová 6, Lekičová 4, Bandelierová 3. Zostava a góly SR: Gubiková, Tóthová, Súlovská - Jakubisová 8, Trehubová 2, Beňušková 3/2, Czaniková 1, Dubajová 1, Súkenníková 2, Školková 3, Rajnohová, Horňáková, Bíziková, Kertészová 3, Michnová, Blažeková.
Rozhodovali: Marín a García (obaja Šp.), vylúčenia: 4:4, ČK: 41. Czaniková (SR) po troch vylúčeniach, 7m hody: 5/0 - 1/1, 2500 divákov.

Slovenky s dvoma zmenami na súpiske prvý útok nevyužili a Lekičová po 42 sekundách hry otvorila skóre. Na druhej strane kontrovala Dubajová, no po technickej chybe sa Srbky v 3. minúte dostali prvýkrát do dvojgólového vedenia 3:1. Brankárka Gubiková potom zlikvidovala sedmičku Stoiljkovičovej, no jej spoluhráčky sa ale v útoku proti agresívnej obrane trápili, strieľali z nepripravených pozícií a v 14. minúte po šnúre troch inkasovaných gólov prehrávali 3:6.

Poloz reagoval oddychovým časom, jeho zverenky ale aj po prestriedaní kopili chyby. Šnúru bez gólu natiahli na takmer desať minút a to už bol na tabuli hrozivý rozdiel 3:8. Jakubisová potom dvakrát zahodila čistú šancu a súper viedol tri minúty pred pauzou 11:4. Slovenkám vliali nádej dva góly Školkovej, no aj tak išli do kabíny s päťgólovým mankom. Po zmene strán slovenská ekipa ožila.

Štvorgólovú sériu presných zásahov zakončila po rýchlom protiútoku suverénne Jakubisová a Slovenky v 37. minúte znížili iba na rozdiel dvoch gólov 11:13. V 41. minúte musela opustiť palubovku po troch dvojminútových vylúčeniach a následnej diskvalifikácii Czaniková, no strelecky disponovaná Jakubisová štvrťhodinu pred koncom upravila už na 14:15. Slovenky výrazne zlepšili obranu i prechod do útoku a v 47. minúte sa zásluhou Kertészovej dostali prvýkrát do vedenia - 16:15. Dráma pokračovala, Gubiková zmarila aj štvrtú sedmičku súpera, no Srbky sa päť minút pred koncom vrátili do vedenia 19:18. Tri minúty pred koncom to bolo 20:20, rozhodoval každý gól. Gubiková za stavu 21:21 chytila piatu sedmičku a na druhej strane Beňušková so Súkenníkovou spečatili skvelý obrat a postup Slovenska.

Hlas po zápase:
Dušan Poloz, tréner SR /zdroj: RTVS/: "Je to historický moment, užívajme si to. Nemám slov na komplexné hodnotenie. Boli sme dole, prehrávali sme o niekoľko gólov, ale kočky šlapali a bojovali. Dôležitou hráčkou bola Andrea Kertészová. Je to víťazstvo pre fanúšikov, je to úžasné, radujeme sa z toho všetci."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok