Rozpočet Európskej únie je v druhom kole rokovaní

TASR
12.12.2014 15:22

Rozpočet Európskej únie na rok 2015 sa dostal po prvom neúspešnom kole do druhého kola rokovaní. Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec vyjadril presvedčenie, že ho EP v druhom kole schváli. V provizóriu by sme podľa poslanca Vladimíra Maňku nemohli implementovať projekty.

Rozpočet Európskej únie je v druhom kole rokovaní
SITA/AP

"Európsky parlament dosiahol svoje ciele, predovšetkým navýšenie platieb na vedu, výskum, inovácie, ako aj na vzdelávacie programy typu Erasmus a na rozvoj malého podnikania. Ak chceme dosiahnuť základné ciele, ktoré sme si stanovili na základe päťročného obdobia, predovšetkým rozvoj zamestnanosti, tak musí tomu zodpovedať aj rozpočet," priblížil Štefanec. Pripomenul, že Slovensko využíva vo vede a výskume len 2,9 % prostriedkov z rozpočtu únie, pričom v rámci EÚ je priemer 8 %. "Slovensko musí pre čerpanie tých zdrojov urobiť omnoho viac," povedal europoslanec.

Pokiaľ by k schváleniu rozpočtu nedošlo, nastúpilo by trvalé provizórium, keď by členské štáty každý mesiac počas roka čerpali jednu dvanástinu tohtoročného rozpočtu. V provizóriu by sme podľa poslanca EP Vladimíra Maňku nemohli implementovať projekty. "Európska komisia by nemohla realizovať investičný plán na rozhýbanie ekonomiky. Verím, že dohodu schváli," povedal Maňka.


Problémom pri rokovaniach o rozpočte boli neuhradené faktúry za schválené projekty. Suma sa do konca tohto roka vyšplhá na 40 miliónov eur, čo, ako povedal Maňka, spôsobuje prijímateľom platieb veľké problémy pri realizácii projektov, keďže vzniká reťaz dlhov. Slovensko patrí medzi štáty, ktoré na túto situáciu doplácajú, keďže úhrady vykrýva z vlastných zdrojov. "Slovensko sa namiesto toho, aby bolo čistým prijímateľom, stalo prispievateľom, keď asi 600 miliónov eur muselo vykryť zo svojho rozpočtu," konštatoval Maňka.


Európsky parlament trval na tom, aby sa neuhradené platby vyrovnali ešte v tomto roku z prostriedkov, ktoré členské štáty platili za chyby pri realizácii projektov. "Nahromadilo sa niekoľko miliárd. Členské štáty si tieto financie pôvodne chceli rozdeliť. Parlament trval na tom, aby sa použili na splátky nezaplatených faktúr. EP s Radou ministrov nakoniec v rámci zmierovacieho konania dospeli k dohode, aby sa financie použili na splátky neuhradených faktúr," povedal Maňka. A preto podľa neho najlepším riešením do budúcnosti je úplná zmena financovania rozpočtu, ako aj zavedenie sankcií za nedodržanie platobnej disciplíny členských štátov.


Na budúci týždeň v pondelok bude o návrhu rozpočtu rokovať rozpočtový výbor EP a v stredu Európsky parlament.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok