Čo zabilo protestujúceho ministra? Pitevné správy Izraela a Palestíny sa líšia

TASR TA3
11.12.2014 09:44

Izraelskí a palestínski predstavitelia vydali dnes protirečivé správy o výsledkoch pitvy palestínskeho ministra Ziáda Abú Ajna (55), ktorý zomrel v stredu na proteste v Predjordánsku, keď doňho izraelský policajt strčil a schmatol ho za krk.

Čo zabilo protestujúceho ministra? Pitevné správy Izraela a Palestíny sa líšia
SITA/AP

Incident sa stal v čase zvýšeného napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktoré je dôsledkom niekoľkomesačných násilných nepokojov v Jeruzaleme, Tel Avive a na okupovanom palestínskom území Predjordánsko (západný breh Jordánu).

Vysokopostavený palestínsky predstaviteľ Husajn Šajch uviedol pre tlačovú agentúru Reuters, že jordánski a palestínski lekári, ktorí ešte v stredu neskoro večer vykonali prehliadku ministrovho tela, oznámili, že Abú Ajn zomrel na následky "úderu, nadýchania sa slzotvorného plynu a pre skutočnosť, že nedostal okamžitú lekársku starostlivosť".

Zdroj z izraelského zdravotníctva oboznámený s výsledkami pitvy však povedal pre Reuters, že minister zomrel na srdcový záchvat a už skôr sa uňho prejavovala srdcová choroba.


"Jeho smrť bola zapríčinená infarktom, ktorý mu spôsobil stres. Stres v ňom zrejme vyvolalo to, že ho policajt chytil pod krk,"
uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity, keďže nie je poverený komunikáciou s médiami.

Približne 30 izraelských vojakov a pohraničných policajtov vypálilo v stredu slzotvorný plyn a omračujúce granáty na asi 100 ľudí, protestujúcich proti židovskému osídľovaniu v Predjordánsku. Demonštranti niesli na pochode olivovníkové sadenice, ktoré chceli zasadiť do pôdy pri dedine Turmusíjá severne od mesta Ramalláh. Pôda patrí dedine Turmusíjá, ale keďže sa nachádza v blízkosti izraelskej osady, farmári z dediny väčšinou nemajú na pôdu dovolený prístup.

Izraelskí vojaci a policajti chceli pochod protestujúcich zastaviť a došlo k potýčke, pri ktorej pohraničný policajt strčil do ministra Abú Ajna a schmatol ho jednou rukou pevne za krk. Záznam z incidentu a fotografie novinára agentúry Reuters nezachytávajú, že by minister reagoval nejakou formou násilia.


O niekoľko minút minister začal vyzerať zoslabnuto, akoby mal mdloby, a zrútil sa na zem, pričom si držal hruď. Zomrel pri prevoze do nemocnice.


Palestínsky prezident Mahmúd Abbás označil incident za "barbarský" a uviedol, že on a ďalší vysokopostavení lídri budú zvažovať reakciu. Najprv však dnes na poludnie Abú Ajna pochovajú so všetkými vojenskými poctami.


Izrael posilnil počty svojich vojakov na západnom brehu Jordánu a minister obrany Moše Jaalon vydal ospravedlnenie za smrť politika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok