Štát neodškodní klientov nebankoviek, návrh OĽaNO neprešiel

TASR
10.12.2014 17:57

Štát neodškodní klientov nebankových spoločností. Parlament dnes totiž nepodporil návrh opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Poslanci na rokovanie predložili návrh aj preto, že premiér Robert Fico ešte v roku 2006 prisľúbil, že ľudí poškodených nebankovkami po nástupe do vlády odškodní.

Štát neodškodní klientov nebankoviek, návrh OĽaNO neprešiel
SITA

Opoziční poslanci svoj záujem o túto tému zdôvodnili aj tým, že tento spôsob podnikania v tom čase propagovalo verejnoprávne médium formou reklamy v hlavnom vysielacom čase. "Ľudia verili štátu, že ich nemôže oklamať, veď je to verejnoprávne médium," uviedol člen klubu OĽaNO Martin Fecko.

Šéf "obyčajných" Igor Matovič pripomenul, že pred 12 rokmi sa zo dňa na deň zavreli všetky nebankové subjekty a 300.000 ľudí na Slovensku prišlo o svoje životné úspory. "Nečinnosť koaličných a opozičných politikov spôsobila, že tu bol raj pre podvodníkov, ľudia boli podvedení prvýkrát. Druhýkrát boli podvedení v roku 2006, keď Robert Fico verejne týmto ľuďom pred voľbami sľúbil, že ak získa moc, odškodní ich," zdôraznil s tým, že napriek záväzku z programového vyhlásenia vlády SR premiér tento sľub dodnes nesplnil.

Právna norma z dielne OĽaNO stanovovala podmienky, za ktorých je čiastočné odškodnenie klientov poškodených nebankovými subjektmi možné. Nárokovať na odškodnenie si mohli podľa návrhu iba fyzické osoby, ktoré do nich priamo vložili svoje peniaze. Za nebankové subjekty hnutie pritom považuje len tie, ktoré vznikli do 31. decembra 2001. "Ak ste oprávnená osoba, môžete si nárokovať z maximálnej výšky 33.000 eur a z toho dostanete odškodnenie v maximálnej výške 13.200 eur," vyčíslil Fecko.

Obyčajní predpokladali, že približne z 300.000 ľudí, ktorí naleteli podvodníkom z nebankoviek, by si mohlo na náhradu škody nárokovať asi 50.000. Poslanci vypočítali, že štát získal z činnosti týchto spoločností zhruba 240 miliónov eur. Polovicu z toho, teda 120 miliónov eur, preto navrhli vrátiť poškodeným ľuďom. Hnutie zároveň vyzvalo vládny Smer-SD, aby sa čestne postavil k svojmu sľubu voličom a podporil zákon v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok