Platy štátnych a verejných zamestnancov v roku 2015 stúpnu

SITA
10.12.2014 14:26

Zástupcovia zamestnancov vo verejnej a štátnej službe v stredu so zástupcami zamestnávateľov podpísali dve kolektívne zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) na rok 2015.

Platy štátnych a verejných zamestnancov v roku 2015 stúpnu
TASR

Ako pred podpisom zmlúv uviedol vedúci Úrady vlády SR Igor Federič, platy vzrastú približne 380 tisíc zamestnancom v štátnej a verejnej službe od začiatku budúceho roka o 1,5 % a od júla budúceho roka o ďalšie 1 %.

Platové tarify pedagogických zamestnancov sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 5 %. Všetky tieto nároky budú vo výške približne 100 miliónov eur. "Ľudia si zaslúžia mať úžitok z dobrej kondície, do ktorej sa Slovensko vďaka ozdravovaniu verejných financií a zrýchľujúcej sa ekonomike dostalo," uviedol Federič.

Prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár hovorí, že podpis KZVS je výsledkom kompromisu všetkých zainteresovaných strán. "Ešte stále sme v období, kedy je konsolidácia štátneho rozpočtu, snažíme sa udržať istý deficit a aj napriek tomu, že sme mali trošku väčšie očakávania, museli sme zvážiť reálne možnosti a pristúpiť k návrhom, ku ktorým sme dospeli niekoľkými kolami kolektívneho vyjednávania," skonštatoval Kollár.

Samotné kolektívne zmluvy na rok 2015 majú zachovať platné sociálne benefity pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ako je týždeň dovolenky a jedno odchodné navyše, skrátenie pracovného času o 0,5 hodiny denne, či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera.

Signatármi kolektívnych zmlúv sú splnomocnení zástupcovia zamestnávateľov, reprezentovaní vládou SR, Združením miest a obcí Slovenska a predstaviteľmi samosprávnych krajov, a zástupcovia zamestnancov, reprezentovaní Konfederáciou odborových zväzov SR, Nezávislými kresťanskými odbormi Slovenska a Všeobecným slobodným odborovým zväzom.

Platové tarify štátnych zamestnancov od 1. januára tohto roka stúpli o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému dátumu vzrástli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov sa od začiatku tohto roka zvýšili o 5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok