Bloomberg: V amerických prezidentských voľbách by vyhrala Clintonová

SITA
9.12.2014 11:21

Víťazom amerických prezidentských volieb by sa v prípade ich konania začiatkom decembra stala exministerka zahraničných vecí a bývalá prvá dáma Hillary Clintonová. Vyplýva to z prieskumu portálu americkej spoločnosti Bloomberg.

Bloomberg: V amerických prezidentských voľbách by vyhrala Clintonová
SITA

Získané údaje odhalili, že manželka exprezidenta Billa Clintona má pred akýmkoľvek republikánskym uchádzačom náskok minimálne šesť percent. A nezáležalo by na tom, či by jej protivníkom bol exguvernér Jeb Bush alebo neúspešný kandidát z volieb v roku 2012 Mitt Romney.

Bloomberg taktiež zistil, že respondenti Clintonovú vidia ako silného lídra, ktorý "má lepšiu víziu budúcnosti". Za jej najväčšiu výhodu považujú výkon funkcie šéfa diplomacie v administratíve úradujúceho prezidenta Baracka Obamu, prvého černošského prezidenta USA. Ak by sa jej ho podarilo nahradiť v Bielom dome, stala by sa vôbec prvou ženou na najvyššom poste v Spojených štátoch.

Clintonovej, rodáčke z Chicaga, v roku 2008 iba tesne unikla prezidentská nominácia Demokratickej strany do boja proti republikánovi Johnovi McCainovi. O tú ju po tvrdom boji nakoniec pripravil práve Obama. Ten si ju však po svojom volebnom víťazstve vybral za ministerku zahraničných vecí. Samotná bývalá americká senátorka sa zatiaľ k svojej možnej kandidatúre vo voľbách v novembri 2016 vyjadruje hmlisto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok