Sýria vyzýva na sankcie proti Izraelu, dôvodom sú nálety pri Damasku

TASR
9.12.2014 08:52

Sýria požiadala v pondelok Bezpečnostnú radu OSN o uvalenie sankcií na susedný Izrael. Sýria tak urobila deň po obvineniach, že židovský štát bombardoval oblasti neďaleko medzinárodného letiska v sýrskej metropole Damask a tiež mesto Dimás pri libanonskej hranici.

Sýria vyzýva na sankcie proti Izraelu, dôvodom sú nálety pri Damasku
SITA

Izrael podnikol nálety v Sýrii už viackrát od začiatku tamojšieho trojročného konfliktu, pričom väčšinou ničil zbrane, napríklad rakety, ktoré boli podľa izraelských predstaviteľov určené ich dlhodobému zarytému nepriateľovi - militantnému hnutiu Hizballáh v Libanone.

V liste generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi a predstaviteľovi afrického Čadu, súčasnej predsedajúcej krajine BR OSN, Sýria napísala, že "ani takáto agresia ju zastaví v boji proti terorizmu vo všetkých jeho podobách a prejavoch na celom území Sýrie".

"Sýrska arabská republika zároveň vyzýva medzinárodné spoločenstvo a bezpečnostnú radu, aby prevzali na svoje plecia zodpovednosť a rázne odsúdili brutálny útok a prestali ho skrývať za akúkoľvek zámienku," uvádzalo sa v liste.

"Sýria takisto vyzýva na zavedenie tvrdých sankcií proti Izraelu... a žiada, aby boli podniknuté všetky opatrenia stanovené Chartou OSN, ktoré zabránia Izraelu v páchaní takýchto agresívnych akcií," uvádzalo sa ešte v liste.

Izrael sa v sýrskej občianskej vojne nestavia na žiadnu stranu a verejne nepotvrdil bombardovanie na sýrskom území. Takouto politikou sa chce vyhnúť vyprovokovaniu odvetných operácií.

Sýria tiež obvinila Izrael, že nálety podnikol preto, "aby zakryl svoje vnútorné spory a odlákal pozornosť od pádu izraelskej koaličnej vlády a od izraelskej extrémistickej politiky, predovšetkým od pokračujúcej okupácie arabského územia".

Ciele v Sýrii bombarduje aj koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá sa zameriava na militantnú organizáciu Islamský štát, teda na jedného z najväčších nepriateľov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Sýrska vojna sa začala prodemokratickým hnutím, ktoré prerástlo do ozbrojeného povstania proti Asadovi a vyvolalo viaceré regionálne konflikty. Podľa OSN zahynulo vo vojne už približne 200.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok