Grécky parlament schválil prvý vyrovnaný rozpočet po desaťročiach

TA3 TASR
8.12.2014 09:45

Poslanci gréckeho parlamentu schválili v noci nadnes po päťdňovej rozprave rozpočet na rok 2015. Ide o prvý vyrovnaný rozpočet Grécka za niekoľko desaťročí, uviedla agentúra DPA.

Očakávajú takmer trojpercentný rast

"Je to historický okamih," povedal po hlasovaní grécky premiér Antonis Samaras. Vyrovnaný rozpočet po niekoľkých desaťročiach je podľa neho jediný spôsob, ako zabezpečiť hospodársky rast.

Rozpočet predložený koaličnou vládou konzervatívcov a socialistov podporilo 155 poslancov, 134 hlasovalo proti.
Vláda v Aténach počíta s trojpercentným primárnym rozpočtovým prebytkom a očakáva hospodársky rast vo výške 2,9 percenta. Miera nezamestnanosti má poklesnúť z 24,8 na 22,6 percenta a dlh sa má znížiť o viac ako šesť percent na 171 percent hrubého domáceho produktu.

Príprava rozpočtu však nebola koordinovaná s tzv. Trojkou, teda Európskou úniou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou centrálnou bankou, ktoré Grécko zachránili pred štátnym bankrotom. Trojka totiž Grécku predpovedá rozpočtovú medzeru najmenej 2,5 miliardy eur.

V slepej uličke

Rokovania medzi Trojkou a Aténami sú z tohto dôvodu v slepej uličke. Grécka vláda odmieta ďalšie úsporné opatrenia pre obavy z nových protestov a politickej destabilizácie. Ľavicová opozícia volá po predčasných parlamentných voľbách.
Týmto problémom sa budú dnes zaoberať ministri financií eurozóny. Grécko sa od roku 2010 financuje prostredníctvom záchranných úverov, pričom krajina má k dispozícii ešte 1,8 miliardy eur. Vzhľadom na prieťahy ich však už v tomto roku zrejme nedostane.

Krajiny eurozóny momentálne diskutujú o predĺžení záchranného programu pre Grécko do polovice budúceho roka. Program mal pôvodne vypršať na konci tohto roka. Vláda v Aténach by mohla dostať k dispozícii ďalších šesť mesiacov, aby mala čas na splnenie podmienok na vyplatenie poslednej tranže zo záchranných úverov. Tá ale súhlasí s maximálne jedným až dvoma mesiacmi navyše.

Antonis Samaras (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok